Hummus
Smeuïge hummus volgens authentiek recept.
basis bereidingstijd: 10 min.
bonen koken: ca. 45 min.
bonen weken: minimaal 8 uur10 porties -
Benodigdheden
- keukenmachine
Ingredienten
- 250 g gedroogde kikkererwten
- 2 tl baksoda (bakingsoda)
- 2 tenen knoflook
- sap van 1 à 1,5 citroen
- 250 g rauwe tahina (zie kader in receptuur)
- 1 tl zout
- ca. 100 ml extra vierge olijfolie
- om te garneren:
- verse koriander
- chilipoeder, za'atar of paprikapoeder
Werkwijze
Mijn basis recept voor hummus.
Stap 1/ Week de kikkererwten minimaal 8 uur, liever een nacht in ruim koud water met een theelepel baksoda (bakingsoda).
Stap 2/ Kook de kikkererwten carca 30 min. in ruim schoon water met de rest van het bakingsoda. Giet de kikkererwten af en bewaar een deel van het kookvocht. De erwten moeten goed gaar zijn maar niet uit elkaar vallen.
Stap 3/ Pureer de kikkererwten met de knoflook, citroensap en tahina* ca. 5 min. tot een gladde massa. Voeg vervolgens telkens een beetje van het kookvocht toe tot de je de juiste dikte bereikt. Die moet je zelf bepalen omdat de dikte afhankelijk is van je smaak. Ik hou zelf van redelijk dunne hummus omdat je die makkelijk op een broodje kan dippen.
Stap 4/ Breng de hummus op smaak met zout en eventueel extra citroensap. Gebruik er geen olijfolie in, daar wordt de hummus korrelig van. De olijfolie komt er na het serveren op.
Stap 5/ Serveer de hummus in een diep bord. Maak er met een lepel een spiraal in en giet deze vol met goeie olijfolie. Bestrooi met paprikapoeder of cayennepeper (of za’atar) en verse koriander. Lekker met Libanees platbrood.
Bekijk hier de video waarin Katrien leert om hummus te maken.
Tahina:
N.B. Hummus met rauwe tahina is mild van smaak. Maar rauwe tahina is moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Tahina van geroosterd sesamzaad kun je ook gebruiken. De smaak wordt er iets bitterder van, maar nog steeds heerlijk. Het is zeker de moeite om op zoek te gaan naar Libanese of Israëlische tahina, die uit de supermarkt zijn meestal namelijk erg dik
Ik had er recent een discussie over met de eigenaar van Eufraat en Tigris in de Javastraat. Zij gebruiken dunne tahin van geroosterd sesamzaad. De smaak is daardoor wel iets bitterder.
Tip: probeer ook eens hummus met een twist, zoals de avocadohummus.
Rens Nijman
HOI MARIËN
Hoe lang moet je de kikkererwten koken?
Groetjes
Rens
Eke Mariën
Hoi Rens, ca. 30 min. De kikkererwten moeten goed gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Proef er af en toe eentje om de gaarheid te testen. Ik heb het ook opgenomen in het recept nu.
Mathias
Hoi, Als je de Tahina van geroosterd sesamzaad gebruikt (niet rauw), hoeveel gaat er dan in? Nog steeds 250gr?
Eke Mariën
Hoi Mathias, ja ook 250. Succes.