Hummus

Smeuïge hummus volgens authentiek recept.

  • bereidingstijd: 10 min.
    bonen koken: ca. 45 min.
    bonen weken: minimaal 8 uur

  • 10 porties

Peulvruchten

Dat peulvruchten volwaardige vleesvervangers zijn blijkt uit het feit dat ze samen met vis, ei, zuivel, noten en vlees in dezelfde schijf van de vijf staan. Het voedingscentrum noemt peulvruchten zelfs een betere keuze dan vlees. Ze bevatten namelijk - in tegenstelling tot vlees - veel vezels en geen verzadigd vet. In een zuiver plantaardig dieet kun je peulvruchten echter niet 1 op 1 vervangen. Ze bevatten namelijk niet alle essentiële aminozuren (de bouwsteentjes van eiwitten die ons lichaam niet zelf kan maken en die we daarom via onze voeding binnen moeten krijgen). Voor het volledige plaatje moet je ze daarom combineren met noten en zaden. Ander punt van aandacht bij het eten van peulvruchten zijn lectines, stofjes waarmee planten zich beschermen tegen hun vijanden. Wetenschappers en internetgezondheidsgoeroes verschillen behoorlijk van mening over de schadelijke werking van lectines maar het kan geen kwaad peulvruchten goed te weken en goed te koken. Met andere woorden: eet geen rauwe peulvruchten.

Benodigdheden

  • keukenmachine

Ingredienten

  • 250 g gedroogde kikkererwten
  • 2 tl baksoda (bakingsoda)
  • 2 tenen knoflook
  • sap van 1 à 1,5 citroen
  • 250 g rauwe tahina (zie kader in receptuur)
  • 1 tl zout
  • ca. 100 ml extra vierge olijfolie
  • om te garneren:
  • verse koriander
  • chilipoeder, za'atar of paprikapoeder

Werkwijze

Mijn basis recept voor hummus.

Stap 1/ Week de kikkererwten minimaal 8 uur, liever een nacht in ruim koud water met een theelepel baksoda (bakingsoda).

Stap 2/ Kook de kikkererwten carca 30 min. in ruim schoon water met de rest van het bakingsoda. Giet de kikkererwten af en bewaar een deel van het kookvocht. De erwten moeten goed gaar zijn maar niet uit elkaar vallen.

Stap 3/ Pureer de kikkererwten met de knoflook, citroensap en tahina* ca. 5 min. tot een gladde massa. Voeg vervolgens telkens een beetje van het kookvocht toe tot de je de juiste dikte bereikt. Die moet je zelf bepalen omdat de dikte afhankelijk is van je smaak. Ik hou zelf van redelijk dunne hummus omdat je die makkelijk op een broodje kan dippen.

Stap 4/ Breng de hummus op smaak met zout en eventueel extra citroensap. Gebruik er geen olijfolie in, daar wordt de hummus korrelig van. De olijfolie komt er na het serveren op.

Stap 5/ Serveer de hummus in een diep bord. Maak er met een lepel een spiraal in en giet deze vol met goeie olijfolie. Bestrooi met paprikapoeder of cayennepeper (of za’atar) en verse koriander. Lekker met Libanees platbrood.

Bekijk hier de video waarin Katrien leert om hummus te maken.

Tahina:
N.B. Hummus met rauwe tahina is mild van smaak. Maar rauwe tahina is moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Tahina van geroosterd sesamzaad kun je ook gebruiken. De smaak wordt er iets bitterder van, maar nog steeds heerlijk. Het is zeker de moeite om op zoek te gaan naar Libanese of Israëlische tahina, die uit de supermarkt zijn meestal namelijk erg dik

Ik had er recent een discussie over met de eigenaar van Eufraat en Tigris in de Javastraat. Zij gebruiken dunne tahin van geroosterd sesamzaad. De smaak is daardoor wel iets bitterder.

Tip: probeer ook eens hummus met een twist, zoals de avocadohummus.

4 Reacties op "DE BASIS: Hummus"

  • Rens Nijman

    10 april 2021 om 16:00

    HOI MARIËN
    Hoe lang moet je de kikkererwten koken?
    Groetjes
    Rens

    • Eke Mariën

      12 april 2021 om 16:54

      Hoi Rens, ca. 30 min. De kikkererwten moeten goed gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Proef er af en toe eentje om de gaarheid te testen. Ik heb het ook opgenomen in het recept nu.

  • Mathias

    25 augustus 2020 om 22:44

    Hoi, Als je de Tahina van geroosterd sesamzaad gebruikt (niet rauw), hoeveel gaat er dan in? Nog steeds 250gr?

    • Eke Mariën

      3 september 2020 om 09:06

      Hoi Mathias, ja ook 250. Succes.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.