Dahlsoep

Aromatische dahlsoep waarbij de aroma's niet verstrikt raken in het zetmeel uit de mungbonen

dahlsoep
  • Bereidingstijd: 20 minuten
    Bonen koken: ca. 1,5 uur

  • 8 porties

Aroma en zetmeel

We vallen meteen met de deur in huis: aroma, een van de belangrijkste componenten voor de smaak, gaat niet goed samen met zetmeel, een van de meest gebruikte ingrediënten in de maaltijd. Toch komt deze combinatie eindeloos vaak voor: chili con carne, risotto, paella, gebonden sauzen, stamppot en ga zo maar door. Het zetmeel uit…

Ingredienten

  • 350 g mung dal (gespleten mungbonen)
  • 2 liter groentebouillon
  • 1 tl baking soda
  • 1 el honing of agavesiroop
  • 4 tenen knoflook, gehakt
  • 4 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 1 el kurkuma (geelwortel)
  • 2 el ghee of arachideolie
  • 1 el komijnzaad
  • 2 tl mosterdzaad
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • 1/2 rode peper, fijngehakt

Werkwijze

Het recept voor een heerlijke Indiase dahlsoep.

Stap 1/ Was de bonen tot het water helder is, giet af en doe in een grote pan. Voeg bouillon, baking soda, agavesiroop, knoflook, gember en kurkuma toe en breng aan de kook. Laat 1,5 uur zachtjes koken en verwijder het schuim aan het oppervlak met een schuimspaan. De bonen zijn goed als ze helemaal uit elkaar zijn gevallen en een romige textuur hebben. Voeg eventueel een beetje kokend water toe als de dahl te dik wordt en zich zet op de bodem van de pan.

Stap 2/ Verhit de ghee of olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalotten op matig vuur tot ze bruin zijn. Voeg dan komijn- en mosterdzaad toe en bak alles een paar minuten tot de mosterdzaadjes beginnen te knappen.

Stap 3/ Serveer de dahl in kommen en top met het sjalottenmengsel en verse koriander. Voeg fijngehakte peper naar smaak toe.

Tip: In de snelkookpan zijn de mungbonen sneller gaar en krijgen ze een diepere smaak. Zeker als je een lepel ghee, een schepje suiker en een snuf baking soda meekookt. Je draait zo aan de knoppen waarmee je de Maillardreactie versnelt. Bovendien maakt het basische baking soda de bonen zachter. Wil je de dahl nog lekkerder? Laat hem dan een paar dagen ‘rijpen’ in de koeling!

Lees hier meer over aroma en zetmeel in dahlsoep.

4 Reacties op "Dahlsoep"

  • Anna

    4 februari 2020 om 21:30

    Ik zie het al het zit in de garnering.
    Groet

  • Anna

    4 februari 2020 om 21:24

    Het recept Dahlsoep ontbreken de de chalotten.
    Hoeveel chalotten is de bedoeling.
    Groet,

  • Jan van der Koogh

    31 januari 2020 om 15:24

    Ik verwachtte een meer algemene wetenschappelijke uitleg over aroma-behoud. Bij het recept van paddestoelen bouillon – door gebruik van het dakje! – wordt dit wel duidelijk.

    • Eke Mariën

      31 januari 2020 om 16:23

      Hoi Jan, bij het recept hoort ook een blog waarin we ingaan op aromabehoud als je met zetmeel werkt

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.