Couscoussalade met gegrilde oerpeen
Een heerlijke couscoussalade met prachtige oerpeentjes. Supersnelle dagelijkse kost.
hoofd 45 minuten
4 personen
Benodigdheden
- dunschiller
- mes
- snijplank
- bakplaat
- pan
- kom
- houten lepel
- grote kom
Ingredienten
- 1 kilo oerpeen (of winterpeen)
- 4 el zonnebloemolie
- 3 zakjes muntthee
- 4 el olijfolie
- 250 g snelkookcouscous
- 2 tl komijnzaad, gemalen
- 1 tl kaneel, gemalen
- 50 g platte peterselie, fijngehakt
- 25 g verse munt, fijngehakt
- 50 g pompoenpitten, geroosterd
- 50 g rozijnen
Werkwijze
Oerpeentjes zien eruit als bospeentjes maar zijn donkerpaars aan de buitenkant en oranje van binnen. Ze kleuren prachtig in salades als je ze in plakjes snijd, dus ook in deze couscoussalade. Oerpeen is moeilijk te verkrijgen. Vraag ernaar bij uw groenteboer of probeer het te bestellen bij een webwinkel (zie adressenlijst). Gebruik winterpeen als je geen oerpeen kunt vinden.
Stap 1/ Schil de penen en snijd ze in stukken van 5 cm. Snijd dikke penen over de lengte door de helft. Smeer de penen in met olie en spreid ze uit op een bakplaat. Bestrooi ze met peper en zout en gaar ze ± 20 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C.
Stap 2/ Breng in een pan 3 dl water aan de kook met de zakjes muntthee. Draai het vuur uit en laat de thee 15 minuten trekken. Meng de couscous met de olijfolie in een kom. Wrijf het tussen de handen zodat er rond elk korreltje couscous wat olie komt te zitten. Verwijder de theezakjes en voeg de couscous al roerende toe aan de muntthee. Laat de couscous 15 minuten afgedekt wellen en roer het daarna met een houten lepel los in een ruime kom.
Stap 3/ Meng de specerijen, kruiden, pompoenpitten en rozijnen erdoorheen en breng de salade op smaak met wat peper en zout. Serveer de couscous met de gegrilde peen.