Chocolate chip cookies
Dit zijn echt de allerbeste!
gebak/taart 20 min bereiden
30 min afkoelen
14 min oventijd18 koekjes
Benodigdheden
- Steelpannetje
- Kom
- Mixer
- Spatel
- Bakplaat bekleed met bakpapier
- Afkoelrek
Ingredienten
- 200 g boter
- 150 g bruine basterdsuiker
- 100 g fijne kristalsuiker
- 1 tl zout
- 2 tl vanille essence (vloeibaar)
- 1 ei (L) + 1 dooier (L)
- 250 g patent bloem
- 1/2 tl baking soda
- 200 g chocolade stukjes (druppels)
- 100 g pecannoten (optioneel)
Werkwijze
Bekijk hier de instructievideo
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 190° C. Mix de bloem met het bakpoeder in een kom.
Stap 2/ Smelt de boter op laag vuur. Doe over in een kom, voeg de bruine-, kristalsuiker, zout en vanille toe en roer goed. Voeg het ei en de dooier toe en mix ± 1 min. tot een gladde crème. Laat het mengsel 3 min. rusten en mix dan nog een minuut. Laat nogmaals 2 keer 3 min. rusten en mix ook nog 2 x 1 minuut. Op deze wijze lost de suiker beter op in het beetje water uit de boter.
Stap 3/ Spatel de bloem met de bakingsoda door het suikermengsel en voeg chocolade stukjes en eventueel noten toe. Werk alles snel met de spatel door elkaar tot een dik beslag.
Stap 4/ Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Neem 3 eetlepels per slag per koekje en vorm ze tot ballen. Leg ze met 5 cm tussenruimte naast elkaar op de bakplaten. Zet de bakplaten 30 min. in de koeling om het deeg stevig te laten worden.
Stap 5/ Bak 1 plaat tegelijk in het midden van de oven 10 tot 14 min tot de koekjes goudbruin zijn. De buitenkanten moeten stevig aanvoelen maar het midden nog veerkrachtig. Keer de plaat halverwege het bakken voor een gelijkmatige verhitting. Trek de koekjes met het bakpapier van de bakplaat op een rooster en laat afkoelen.