Chocolade fondant cakejes

Deze heerlijke chocolade fondant cakejes blijven zacht en smeuïg van binnen. Hoe? Dat lees je in dit recept...

chocolade fondant, chocolade, fondant
  • /
  • ± 20 min. Bereiden
    ± 2 uur invriezen
    ± 20 min. oventijd

  • 6 personen

Bakken met chocolade

Echte chocola is heerlijk! Het smelt in de mond omdat het smeltpunt van cacaovet net iets onder onze lichaamstemperatuur ligt. Dat geeft chocolade zo’n bijzonder mondgevoel en is de reden dat cacaoboter graag wordt gebruikt in de cosmetica industrie. Goedkope chocolade, waarin cacaoboter wordt vervangen door goedkopere plantaardige vetten – zoals palmvet met een hogere…

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Pannetje
  • Glazen kom
  • Standmixer
  • Grote kom
  • Spatel
  • 6 ramekins (of andere bakjes)

Ingredienten

  • 115 g boter plus extra om in te vetten
  • 1 el cacao
  • 225 g pure chocolade
  • 4 eieren (warm)
  • 65 g fijne kristalsuiker
  • 15 g maizena

Werkwijze

Bekijk hier de video over deze chocolade fondant cakejes.

Stap 1/ Vet de ramekins in met boter en bestrooi ze met cacao.

Stap 2/ Smelt de boter en chocolade au bain-marie.

Stap 3/ Sla de suiker en eieren 5 min. op in de staande mixer tot het in volume is verviervoudigd en het als een lint van de garde loopt.

Stap 4/ Meng het eimengsel met een spatel door de gesmolten chocolade. zeef de maïzena boven het beslag en spatel ook dit erdoor.

Stap 5/ Vul de ramekins voor ¾ met het beslag. Strijk glad en dek af met plastic folie. Zet minstens 2 uur in de vriezer.

Stap 6/ Verwarm de oven voor op 220° C. Bak de chocolade fondant cakejes 17-20 min. Ze moeten zacht van binnen blijven. Serveer met poedersuiker.

10 Reacties op "Chocolade fondant (vloeibare choco cakejes)"

  • Anneke

    26 maart 2021 om 14:49

    Beste,

    Mijn cake wordt altijd droog. Ook als ik kant en klaarmixen gebruik.
    Wat kan ik hieraan doen, en kan het aan de oven liggen?
    Ik bak mijn cake in een glazen bakvorm, en ik heb zelfs de laatste keer een zelfde bakvorm ernaast gezet, gevuld met water.

    Gr
    Anneke

    • Eke Mariën

      8 april 2021 om 11:44

      Hoi Anneke, gaat het om het recept van de chocolade fondant? Als die droog wordt zet je hem te lang in de oven of is de oven te heet. Gebruik anders een externe thermometer om te controleren of je oven doet wat die aangeeft.

  • Etienne vanuit moscow

    27 februari 2020 om 06:15

    Ziet er heel lekker uit
    Maar hoe worden ze gegeten koud kamertemperatuur of warm
    Groetjes etienne

    • Eke Mariën

      29 februari 2020 om 10:06

      Hoi Etienne, de chocolade taartjes serveer je warm. Dan blijft het binnenste deel van het cakeje vloeibaar en loopt het uit over je bord.

  • Bianca Eijkhout

    28 maart 2019 om 20:55

    Hoi , ik heb een glute intolerantie en lactose en mag ook geen eieren. Nu is er een eivervanger , zou ik dat gewoon kunnen gebruiken ?
    Gr Bianca Eijkhout

    • Eke Mariën

      18 april 2019 om 21:48

      Hoi Bianca, niet elke eivervanger is glutenvrij maar ze zijn zeker allemaal lactosevrij. Let dus even op de verpakking. In de biologische winkel heb je meerder opties voor eivervangers.

  • Sandra

    1 juli 2017 om 09:01

    Wat bedoel je met eieren (warm)
    Kamertemperatuur ?

    • Eke Mariën

      4 juli 2017 om 21:29

      Hoi Sandra, ik bedoel dat de eieren niet uit de koeling moeten komen maar gewoon op kamertemperatuur moeten zijn. Succes.

  • Ria Berga

    16 november 2016 om 15:19

    De print opdracht werkt niet goed, er zit misschien een foutje in de opmaak?
    Ik ga de fondant cakejes natuurlijk evengoed maken want ik kan natuurlijk overschrijven maar misschien voor een andere bakker of bakster 😉 ?
    Bedankt overigens voor het delen van al je kennis.

    Groeten, Ria

    • Eke Mariën

      16 november 2016 om 21:28

      Hoi Ria, dank voor je bericht. Wat bedoel je precies met foutje in de opmaak? Cakejes gelukt?

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.