Chil sin carne

De lekkerste plantaardige chili. In een handomdraai op tafel.

chili sin carne

Peulvruchten

Dat peulvruchten volwaardige vleesvervangers zijn blijkt uit het feit dat ze samen met vis, ei, zuivel, noten en vlees in dezelfde schijf van de vijf staan. Het voedingscentrum noemt peulvruchten zelfs een betere keuze dan vlees. Ze bevatten namelijk - in tegenstelling tot vlees - veel vezels en geen verzadigd vet. In een zuiver plantaardig dieet kun je peulvruchten echter niet 1 op 1 vervangen. Ze bevatten namelijk niet alle essentiële aminozuren (de bouwsteentjes van eiwitten die ons lichaam niet zelf kan maken en die we daarom via onze voeding binnen moeten krijgen). Voor het volledige plaatje moet je ze daarom combineren met noten en zaden. Ander punt van aandacht bij het eten van peulvruchten zijn lectines, stofjes waarmee planten zich beschermen tegen hun vijanden. Wetenschappers en internetgezondheidsgoeroes verschillen behoorlijk van mening over de schadelijke werking van lectines maar het kan geen kwaad peulvruchten goed te weken en goed te koken. Met andere woorden: eet geen rauwe peulvruchten.

Benodigdheden

  • Wok of hapjespan

Ingredienten

  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 200 g vegetarisch gehakt (of vegan)
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 - 2 tl gerookt pittig paprikapoeder
  • 1 - 2 tl chilipoeder (naar smaak)
  • 1 blikjes mais (400 g)
  • 1 blikje tomaatblokjes of polpa (400 g)
  • 1 blikje kidneybonen (400 g), uitgelekt
  • verse koriander, om te garneren

Werkwijze

Het recept voor een heerlijke chili sin carne, de vegetarische variant van de klassieke chili con carne.

Stap 1/ Verhit de olie in een ruime hapjespan of wok. Voeg de uien toe en fruit deze ca. 3 min. Doe het komijnzaad erbij en bak het een minuutje mee.

Stap 2/ Voeg de paprikablokjes toe. Bak ca. 5 minuten zodat de groenten meer kleur en smaak krijgen. Voeg het vegetarische (of vegan) gehakt, knoflook, oregano, gerookte paprikapoeder en chilipoeder toe en bak alles een paar minuten mee.

Stap 3/ Doe vervolgens de overigen ingredienten erbij: mais, tomaatblokjes (of polpa) en de bonen. Warm alles in een paar minuten goed door.

Stap 4/ Serveer het gerecht direct met verse koriander of gebruik de chili sin carne als basis voor een tortillaschotel (aflevering 16 van DE BASIS).

Bekijk hier de video waarin Katrien leert deze chili te maken.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.