Cake op drie manieren
Drie verschillende recepten voor cake; met precies dezelfde ingrediënten tóch een ander resultaat.
basis / gebak/taart 20 min bereiden
50 min oventijd1 cake
Benodigdheden
- Voor de normale en omgekeerde methode:
- Kom
- Elektrische mixer
- Spatel
- Cakevorm
- Bakpapier
- Extra voor de warme methode:
- 2 pannen
- Vuurvaste kom die in één van de pannen past
- Garde
- Thermometer
Ingredienten
- 250g zachte boter
- 250g fijne kristalsuiker
- 250g eieren
- 250g bloem
- Extra boter om in te vetten
Werkwijze
Bekijk hier de video; 3 keer cake.
Je kan een simpele cake op drie manieren bereiden. De koude methode geeft een klassieke cake, de warme methode geeft een luchtige cake en de omgekeerde methode geeft een zeer compacte cake. In dit recept komen alle drie de methoden stuk voor stuk aan bod. Meer weten over de verschillen? Lees dan het blog over deze cakes.
De koude methode:
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2/ Snijd de zachte boter in stukjes. Klop de suiker en boter samen tot een romige massa, dit duurt ongeveer 5 minuten. Het moet een lichte en romige massa worden.
Stap 3/ Voeg na 5 minuten stuk voor stuk de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige in het beslag is opgenomen. Om schiften te voorkomen kan er halverwege het toevoegen van de eieren een lepel bloem toegevoegd worden.
Stap 4/ Spatel vervolgens de bloem zo snel en kort mogelijk door het beslag.
Stap 5/ Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.
Stap 6/ Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.
De warme methode:
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2/ Klop de eieren samen met de suiker met een garde au bain marie tot circa 30°C. Smelt ondertussen de boter in een andere pan.
Stap 3/ Klop de eieren met de elektrische mixer tot een luchtige massa. Voeg vervolgens al mixend de gesmolten boter in een dun straaltje toe (net als bij mayonaise maken). Blijf doorgaan tot alle boter is opgenomen in het beslag.
Stap 4/ Spatel de bloem zo snel en kort mogelijk door het beslag.
Stap 5/ Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.
Stap 6/ Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.
De omgekeerde methode:
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2/ Snijd de boter in stukjes. Meng de bloem en de suiker met de zachte boter.
Stap 4/ Voeg de eieren in twee delen toe.
Stap 5/ Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.
Stap 6/ Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.