Cake op drie manieren

Drie verschillende recepten voor cake; met precies dezelfde ingrediënten tóch een ander resultaat.

cake

Drie keer cake

Vaak lijken de simpelste gerechten nog flink tegen te vallen. Zo heb ik altijd problemen gehad met het bakken van cake. Bij het één voor één toevoegen van de eieren ging m’n boter altijd in de schift en bakte ik klompcakes met de textuur van steen. Zo voelde dat tenminste in mijn maag. Reden om…

Benodigdheden

  • Voor de normale en omgekeerde methode:
  • Kom
  • Elektrische mixer
  • Spatel
  • Cakevorm
  • Bakpapier
  • Extra voor de warme methode:
  • 2 pannen
  • Vuurvaste kom die in één van de pannen past
  • Garde
  • Thermometer

Ingredienten

  • 250g zachte boter
  • 250g fijne kristalsuiker
  • 250g eieren
  • 250g bloem
  • Extra boter om in te vetten

Werkwijze

Bekijk hier de video; 3 keer cake.

Je kan een simpele cake op drie manieren bereiden. De koude methode geeft een klassieke cake, de warme methode geeft een luchtige cake en de omgekeerde methode geeft een zeer compacte cake. In dit recept komen alle drie de methoden stuk voor stuk aan bod. Meer weten over de verschillen? Lees dan het blog over deze cakes.

De koude methode:

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2/ Snijd de zachte boter in stukjes. Klop de suiker en boter samen tot een romige massa, dit duurt ongeveer 5 minuten. Het moet een lichte en romige massa worden.

Stap 3/ Voeg na 5 minuten stuk voor stuk de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige in het beslag is opgenomen. Om schiften te voorkomen kan er halverwege het toevoegen van de eieren een lepel bloem toegevoegd worden.

Stap 4/  Spatel vervolgens de bloem zo snel en kort mogelijk door het beslag.

Stap 5/ Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.

Stap 6/ Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.

De warme methode: 

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2/ Klop de eieren samen met de suiker met een garde au bain marie tot circa 30°C. Smelt ondertussen de boter in een andere pan.

Stap 3/ Klop de eieren met de elektrische mixer tot een luchtige massa. Voeg vervolgens al mixend de gesmolten boter in een dun straaltje toe (net als bij mayonaise maken). Blijf doorgaan tot alle boter is opgenomen in het beslag.

Stap 4/ Spatel de bloem zo snel en kort mogelijk door het beslag.

Stap 5/ Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.

Stap 6/ Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.

De omgekeerde methode: 

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2/ Snijd de boter in stukjes. Meng de bloem en de suiker met de zachte boter.

Stap 4/ Voeg de eieren in twee delen toe.

Stap 5/ Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.

Stap 6/ Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.