Blauwebessenparfait
Heerlijk romig ijs zonder ijsmachine.
desserts 30 minuten
6 uur vriezen6-8 personen
Benodigdheden
- Steelpan met dikke bodem
- keukenthermometer
- Mixer
- cakevorm
- plastic folie
Ingredienten
- 250 g diepgevroren blauwe bessen
- 1 el citroensap
- 100 g geleisuiker
- 100 g suiker
- 1 el honing of agavesiroop
- 2 el water
- 1/2 tl zout (2 g)
- 1 ei
- 5 eidooiers*
- 500 ml slagroom
- 100 g verse blauwe bessen (voor de garnering)
Werkwijze
*maak een pavlova van de eiwitten die je overhoudt of gebruik ze in de vulling van een hartige taart. Je kunt ze ook invriezen tot een volgend gebruik.
Bekijk de video over blauwebessenparfait.
Stap 1/ Breng de bevroren blauwe bessen met een paar eetlepels water, het citroensap en de geleisuiker aan de kook, zodat de bessen knappen en de suiker oplost. Roer het fruit goed door en laat ca. 4 min. zachtjes koken. Doe over in een kom en laat helemaal afkoelen.
Stap 2/ Kook de suiker met de honing of agavesiroop, water en zout in een steelpan met dikke bodem tot een heldere siroop. Gebruik een thermometer en verwarm de siroop tot 115 °C. Heb je geen thermometer? Laat de siroop dan ca. 10 min. zachtjes koken.
Stap 3/ Mix ondertussen het ei met de dooiers in 5 min. heel luchtig. Giet hier de suikersiroop bij in een dunne straal. Ga nog 5 min. door met mixen op een lage stand tot het mengsel is afgekoeld tot lauw. Laat verder afkoelen op kamertemperatuur.
Stap 4/ Sla de slagroom lobbig en spatel deze door het afgekoelde (!) eimengsel. Als de room nog warm is, smelt het botervet in de slagroom en raak je lucht kwijt in de ijscompositie.
Stap 5/ Spatel de afgekoelde blauwebessenjam door het slagroommengsel. Het is de bedoeling dat de fruitpuree en room niet goed mengen. Je krijgt zo een mooie swirl in het ijs.
Stap 6/ Bekleed de cakevorm met keukenfolie (zo krijg je hem straks makkelijker uit de vorm). Giet de parfaitcompositie erin en dek af met keukenfolie. Zet de parfait minimaal 6 uur in een vriezer van -18 °C.
Stap 7/ Los de parfait uit de cakevorm en snijd er plakken van. Serveer met de verse blauwe bessen.
Fotografie: Provision Photography