Borstplaat

Romige zachte borstplaat. Onmisbaar bij Sinterklaas!

borstplaat
  • bereiden: 35 min.
    afkoelen: 30 min.

  • 30 stuks

Borstplaat

Borstplaat Mijn moeder kookte vroeger altijd borstplaat met Sinterklaas. Voor mij zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is dit suikergoed minder bekend dan ik dacht. Buiten Nederland en België komt het niet voor en ook om mij heen lijken steeds minder mensen borstplaat te kennen. Veel bekender is het gelijksoortige suikergoed ‘fudge’. Dat…

Benodigdheden

  • bakpapier
  • vormpjes

Ingredienten

  • 1 vanillestokje
  • 400 g kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml water
  • 100 g fondant glazuur
  • 2 tl oploskoffie

Werkwijze

Stap 1/ Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap de zaadjes met een lepeltje eruit. Meng ze met de suiker in een steelpan en giet de slagroom en het water erbij.

Stap 2/ Breng alles tegen de kook en roer af en toe zodat de suiker oplost. Laat het mengsel zachtjes koken (anders kookt het over) en hang een thermometer in de pan. Kook tot precies 115° C. Dit duurt ± 20 – 25 minuten.

Stap 3/ Maak de vormpjes en het bakpapier een beetje nat. Dit maakt het makkelijker om de borstplaat te lossen.

Stap 4/ Haal de pan van het vuur en giet de inhoud in een kom. Roer de fondant erdoor en schenk de helft over in een maatbeker. Los de koffie op in een eetlepel kokend water en roer dat door de helft in de kom.

Stap 5/ Giet de borstplaat in vormpjes of stort het uit in een grote plak op een bakplaat bekleed met vochtig bakpapier. Laat minimaal 30 min. uitharden. Los de borstplaat uit de vormen of breek het in stukken. Laat nog een nacht drogen en bewaar in een afgesloten trommel.

Bekijk hier de video

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.