Blue berry and cream muffins

Deze heerlijke zachte muffins met blueberry en cream zijn niet voor niets een klassieker!

muffins
  • bereiden 20 min.
    oventijd 20 min.
    afkoelen 30 min.

  • 12 stuks

Muffin beslag

Muffins zijn één van de makkelijkste cakejes om te maken. Je zeeft alle droge ingrediënten en mixt de natte ingrediënten. Dan meng je beide en verdeelt het beslag over de vormpjes. Ik gebruik bij voorkeur geen papieren muffin vormpjes. Daaraan blijft de helft van de muffin plakken en je mist daardoor het krokante korstje aan de onderkant. De mate waarin de muffin omhoog komt in het midden heeft te maken met de mixtijd van het deeg. Hoe langer je mixt hoe meer rijs. Dat komt omdat je door het mixen meer gluten in het deeg krijgt waardoor er meer lucht vast gehouden kan worden. De prijs die je er voor moet betalen is een wat steviger en droger cakeje. Gluten hebben namelijk water nodig.

Benodigdheden

  • medium muffinvorm met 12 holtes van 7 x 3,5 cm
  • staande- of handmixer

Ingredienten

  • 250 g patentbloem
  • 9 g bakpoeder
  • 3 g zout
  • 350 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 120 ml koolzaadolie
  • 125 ml karnemelk
  • geraspte schil van 1 citroen
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 125 ml slagroom
  • 200 g blauwe bessen
  • 2 el rietsuiker

Werkwijze

Bekijk hier de video bij deze blueberry and cream muffins.

Stap 1/ Plaats een ovensteen (broodbak of pizza steen) op een rek net boven de bodem van de oven (op 1/3 hoogte). Verwarm de oven voor op 220° C.

Stap 2/ Zeef de bloem, bakpoeder, zout en suiker boven een kom en mix 1 minuut.

Stap 3/ Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schaap er het merg uit met een theelepel. Bewaar de peul eventueel in een pot met suiker dan heb je er later nog plezier van!

Stap 4/ Klop het ei los in een beslagkom en mix er de olie, karnemelk, vanillemerg, citroen- en sinaasappelschil door.

Stap 5/ Maak een holletje in de bloem en giet hier de ‘natte’ ingrediënten bij. Mix goed (met een handmixer of garde). Het beslag is erg slap.

Stap 6/ Klop de slagroom stevig. En meng het er in delen door.

Stap 7/ Schep de blauwe bessen door het beslag

Stap 8/ Vet de muffinvorm in met olie of met papieren bakvormpjes, en vul de holtes bijna tot bovenaan met het beslag. Strooi de rietsuiker erover.

Stap 9/ Open de ovendeur voor 10 seconden zodat de oven een beetje kan afkoelen (de stenen houden de warmte vast!) en verlaag de temperatuur naar 200° C. Zet de muffinvorm op de stenen en bak de muffins in ± 20 min. gaar.

Stap 10/ Doe de gaarheidstest met een satéprikker en laat de muffins 5 min. afkoelen in de vorm. Haal ze voorzichtig los en laat afkoelen op een rek.

2 Reacties op "Blueberry and cream muffins"

  • Else

    3 februari 2019 om 11:29

    Ik mis in de ingrediëntenlijst het vanillestokje.
    Wèl te zien op de video.
    Met vr. gr.

    • Eke Mariën

      3 februari 2019 om 21:15

      Dank Else, ik pas het aan

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.