Biscotti
Knapperige Italiaanse biscotti, heerlijk om in de zoete witte wijn te dippen!
basis / gebak/taart Bereidingstijd: ± 30 min.
Oventijd: ± 50 min.
Afkoelen: ± 30 min.± 30 koekjes
Ingredienten
- 50 g boter
- 150 g fijne kristalsuiker
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 3 ml of 1 tl vanille-extract
- 2 eieren (M)
- 250 g patentbloem
- 5 g bakpoeder
- 3 g zout
- 2 g kaneel
- 50 g amandelmeel
- 180 g ongepelde amandelen
Werkwijze
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 170 ° C.
Stap 2/ Mix de boter met de suiker tot een soepele crème (hoeft niet zo luchtig als bij een cake!).
Stap 3/ Voeg de sinaasappelschil en vanille extract toe. Splits de eieren en voeg eerst de dooiers toe. Wacht tot ze goed zijn opgenomen en voeg dan het eiwit in 2 delen toe (De dooiers werken als emulgator. Door ze als eerste toe te voegen wordt kans op schiften verkleint.)
Stap 4/ Zeef de bloem, bakpoeder, zout en kaneel boven een kom. Voeg het amandelmeel toe en mix 1 minuut goed met een garde (zo wordt het bakpoeder gelijkmatig verdeeld.
Stap 5/ Mix de droge ingrediënten door het botermengsel tot het half gemengd is. Voeg de amandelen toe en meng tot een egaal beslag.
Stap 6/ Haal het deeg uit de mengkom en vorm op een met bloem bestoven aanrecht tot een 2 dikke worsten van 25 cm x 5 cm x 3 cm (l x b x h).
Stap 7/ Leg de deegrol op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 30 min. in de oven. Ze zien er dan nog uit alsof ze zacht zijn. Laat afkoelen en snijd in plakken van 1 cm.
Stap 8/ Leg de plakjes op hun kant op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze nogmaals 15 minuten tot krokante biscuit. Ze moeten lichtbruin aan de binnenkant zijn en goud bruin aan de buitenkant. Laat ze afkoelen en bewaar ze eventueel in een goed afsluitbare doos of trommel.
gilberte
Bedankt voor je lekkere recepten met zeer duidelijke uitleg! Bij mij valt het deeg ook uiteen bij het snijden.
Is het resultaat ongeveer hetzelfde als ik geen deegrol maak maar direct kleinere koekjes en de koekjes daarna een tweede keer op lagere temperatuur bak? Moeten de koekjes eerst worden afgekoeld voordat ze een tweede keer gebakken worden?
Alvast hartelijk dank voor je respons!!
Eke Mariën
Hoi Gilberte, ja het deeg kan soms iets droog zijn, afhankelijk van de bloemsoort die je gebruikt. Een paar eetlepels water toevoegen aan het beslag helpt. Als je direct kleine koekjes maakt zal het resultaat niet helemaal hetzelfde worden. De koekjes drogen namelijk bij de eerste keer bakken al flink uit. Je hoeft ze dan een tweede keer minder lang te bakken. Voordat je de deegrol na de eerste keer bakken in koekjes snijdt moet je het deeg laten afkoelen. Door het afkoelen wordt het steviger en valt het ook minder snel uit elkaar.
Kees
Als ik dit recept ga maken met de Kitchenaid, welke mixer kan ik dan het beste gebruiken? Een deeghaak, garde of die met die spatel?
Bedankt!!
Eke Mariën
Hoi Kees, gebruik de vlinder of deeghaak. Succes
tine
recept gevolgd zoals beschreven,
de eerste keer bakken: ziet er veelbelovend uit!
afkoelen en snijden: ai, dat valt tegen, de koek breekt, niet veel mooie plakken kunnen snijden.
de smaak is er niet minder om, maar niet zo fraai om te presenteren
Eke Mariën
Hoi Tine,
He dat is jammer zeg. Belangrijk is om de koek, voor het snijden, goed af te laten koelen. Dan wordt het deeg steviger. Gebruik een scherp kartelmes (ik gebruik zelf een vlijmscherp broodmes) en zaag het deeg in plakken. Door de noten duw je het deeg snel stuk als je koksmes gebruikt. Gelukkig smaakten de koekjes wel goed. Succes bij de volgende bak:-)
emily
Hai
Dank voor dit recept!
Een paar dingen die ik me afvroeg; Is het de bedoeling dat ik koude boter gebruik? Mijn beslag was heel slap, daar viel nauwelijks een deegrol van te maken, ook niet na 1 uur in de koelkast. (Heb er maar wat meer bloem bij gedaan)
Toen ik het afbakte de eerste keer was hij al vrij hard aan de buitenkant. Binnen nog niet. Het smaakte echt super lekker. De aroma van de sinaasappel goed aanwezig.
Zodra ik het nog een keer had afgebakken, was die smaak bijna weg. Hoe kan dit? Heeft het toch te lang in de oven gestaan? Maar hoe kan het dan dat de smaak verdwijnt?
Het was nog wel heel lekker, maar ik vind het zo vreemd.
Eke Mariën
Hoi Emily, nee de boter moet op kamertemperatuur zijn anders kun je hem niet goed romig slaan met de suiker. Vreemd dat je beslag zo dun is. Heb je er ook amandelmeel aan toegevoegd. Het deeg is bij mij altijd stevig genoeg maar het is prima om er wat meer bij te doen. Elke bloemsoort is anders qua opname van vocht dus daar kan het ook aan liggen.
Wat betreft het aroma. Tja, aroma’s vervliegen tijdens het bakken in de oven. Daarom smaakt een droog koekje heel anders dan een smeuïg en zacht koekje. Bij biscotti is de krokante textuur heel belangrijk. Dat maakt biscotti tot biscotti. Maar je zou van hetzelfde beslag natuurlijk ook gewone koekjes kunnen bakken die een beetje zacht blijven. Je houd zo meer smaak in de koekjes, zeker de sinaasappelsmaak.
Aroma’s zijn vluchtige stofjes die langzaam verdwijnen. Denk maar aan het aroma van koffie dat uit de bonen verdwijnt als je de zak lang open laat staan. Zo gaat dat ook met het aroma van sinaasappel. Zeker bij verhitting gaat dat sneller.
Succes met bakken!
Anneke Taal
Kan ook heel goed met glutenvrij meel. Bijvoorbeeld wit meel te kook bij Allergento Zetten.
Eke Mariën
Dank voor de tip Anneke!
Bernardine Ligthart
Wat voor soort bloem zou je aanraden voor deze koekjes?
Eke Mariën
Hoi Bernardine, voor Biscotti kun je Patentbloem gebruiken. Succes!