Bananenijs zonder ijsmachine

Calorie-arm bananenijs zonder ijsmachine.

  • Bereiden: 10 min.
    Invriezen: 4 uur

  • 6 porties

IJs maken zonder ijsmachine 2

Meringue-ijs Tot nu toe dacht ik dat ijs uit de ijsmachine niet te evenaren was. Inmiddels weet ik beter. De truck is meringue. Daar zit alles in om ijs zacht en smeuïg te maken: suiker, eiwitten en lucht. Spatel er wat slagroom door, voeg een smaakje toe en vries het in. Klaar is kees; heerlijk…

Benodigdheden

  • mixer

Ingredienten

  • 100 g gepasteuriseerd eiwit
  • 100 g erythritol*
  • 4 bananen
  • *eventueel te vervangen door fijne kristalsuiker. Alleen is het ijs dan niet meer calorie-arm!

Werkwijze

Bekijk hier de video bij dit heerlijke bananenijs

Stap 1/ Klop de eiwitten stijf samen met de erythritol*.

Stap 2/ Pureer de bananen met de staafmixer en spatel de puree door het eiwitschuim.

Stap 3/ Doe over in een platte diepvriesbak. Sluit de bak af met een deksel of wikkel in folie. Zorg ervoor dat deksel of folie de oppervlakte van het ijsmengsel raken.

Stap 4/ Vries minimaal 4 uur in bij -18 ° C

Erythritol is een extensieve zoetstof die gewonnen wordt uit de fermentatie van glucose (uit onder andere peren). De suiker bevat geen calorieën en heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel (GI = 0). Meer over suikervervangers lees je in dit blog. Erythritol kun je online kopen. Je kunt het in het recept vervangen voor kristalsuiker of door een andere natuurlijke suiker met een lage GI (glycemische index) zoals kokosbloesemsuiker of agaversiroop.

4 Reacties op "Bananenijs zonder ijsmachine"

  • Jup

    31 mei 2020 om 09:17

    Is suiker te vervangen door om het even welke elke zoetstof? Hebben aspartaam, sucralose, saccharine of stevia dezelfde eigenschappen bij bakken en koken?

  • Karen

    8 augustus 2018 om 09:26

    En als je dit mengsel in de ijsmachine draait, wordt het dan ook mooi ijs?

    • Eke Mariën

      27 augustus 2018 om 15:24

      Nee dat lukt niet Karen. Je verliest in de ijsmachine een groot deel van de lucht uit de meringue.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.