Bananen-speltcake

Een cake zonder geraffineerde suiker! Lekker met ricotta en agave siroop

  • Bereidingstijd: 15 min.
    Oventijd: 40 min.
    Wachten: 1 uur.

  • 8 plakken

Variatie tips

Wortelcake: Vervang de bananen door 300 g geraspte wortel, 100 g gesmolten boter en 100 g kokosbloesemsuiker. Laat dadels en pecannoten weg en vervang de specerijen door 1 tl gemalen anijszaad, 1 tl kaneel en ½ tl gemalen kruidnagel. Meng dus: volkorenmeel met bakingsoda, courgette, boter, kokosbloesemsuiker, citroenrasp, -sap, eieren en specerijen tot een samenhangend deeg. Vul een 20 cm springvorm bekleed met bakpapier met het beslag en bak 40 min. in een voorverwarmde oven van 180° C.

Courgettecake: Vervang bananen door 300 g geraspte courgette, 100 g gesmolten boter en 100 g kokosbloesemsuiker. Laat de dadels weg. Meng dus: volkorenmeel met bakingsoda, courgette, boter, kokosbloesemsuiker, citroenrasp, -sap, eieren en specerijen tot een samenhangend deeg. Vul een cakeblik van 1,5 liter bekleed met bakpapier met het beslag en bak 40 min. in een voorverwarmde oven van 180° C.

Benodigdheden

  • cakeblik 1,5 liter

Ingredienten

  • 300 g volkoren speltmeel
  • 8 g bakpoeder
  • 5 rijpe bananen
  • 150 g pecannoten
  • 200 g dadels
  • 1 citroen
  • 2 eieren
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • 2 tl steviapoeder

Werkwijze

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 175° C.

Stap 2/ Zeef speltbloem en bakpoeder boven een beslagkom. Prak de bananen fijn met een vork. Ontpit de dadels en hak ze samen met de pecannoten in stukjes. Rasp de schil van de citroen en pers de helft van het sap eruit.

Stap 3/ Kneed bananen, dadels, noten, citroenrasp, -sap, eieren, specerijen en stevia met de bloem in de beslagkom kort tot een samenhangend deeg en vul de vorm ermee.

Stap 4/ Bak het brood 40 min. in de oven. Steek er een houten satéprikker in. Als deze er schoon weer uitkomt is de cake gaar. Laat 5 min. afkoelen en los het brood uit de vorm op een rooster.

Stap 5/ Laat volledig afkoelen en snijd in plakken. Lekker met zure room of ricotta en agave siroop.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.