Groentebouillon

Een uitstekende basis voor in de (vegetarische) keuken

  • /
  • 15 min. bereidingstijd
    1 uur wachten

  • -

Waarom dit recept werkt:

- Oppervlakte van de ingrediënten bepaald de kooktijd van je bouillon. Hoe kleiner je snijdt hoe sneller de bouillon klaar is. Klein snijden vergroot de oppervlakte waaruit de aroma's kunnen weglekken in het kookwater.

- Bak alle groenten, specerijen en kruiden aan in olie zodat de aroma's die vrijkomen kunnen oplossen in de olie.

- Voor een bouillon geldt 1 deel groenten, specerijen en kruiden op 2 delen water

Benodigdheden

  • Zeef
  • Thee- of kaasdoek

Ingredienten

  • 50 g uien
  • 100 g wortel
  • 100 g prei
  • 100 g selderij
  • 100 g tomaten
  • 100 g champignons
  • 6 peperkorrels
  • 2 laurierbladen
  • 10 g platte peterselie
  • 2 takjes thijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 el olie

Werkwijze

Stap 1/ Maak alle groenten schoon en snijd in kleine stukjes. Hoe kleiner de groenten, hoe meer smaak ze kunnen afgeven. Kneus de peperkorrels met de laurier en het boeket garni (bladpeterselie, tijm en rozemarijn) in de vijzel.

Stap 2/ Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de groenten met de peper in 2 delen op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Doe over in een ruime pan.

Stap 3/  Giet er 2 liter koud water bij en breng de bouillon met de kruiden en laurier tegen de kook. Laat de bouillon 1 uur zachtjes koken.

Stap 4/ Laat een kwartiertje afkoelen en giet de bouillon door een fijne zeef. Gebruik een goed uitgespoelde thee- of kaasdoek voor een extra helder resultaat.

Stap 5/ Voor een vetvrij resultaat kun je de bouillon helemaal koud laten worden in de koeling. De olie wordt dan dik zodat je het makkelijk van de oppervlakte kunt scheppen.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.