Groentebouillon
Een uitstekende basis voor in de (vegetarische) keuken
Benodigdheden
- Zeef
- Thee- of kaasdoek
Ingredienten
- 50 g uien
- 100 g wortel
- 100 g prei
- 100 g selderij
- 100 g tomaten
- 100 g champignons
- 6 peperkorrels
- 2 laurierbladen
- 10 g platte peterselie
- 2 takjes thijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 el olie
Werkwijze
Stap 1/ Maak alle groenten schoon en snijd in kleine stukjes. Hoe kleiner de groenten, hoe meer smaak ze kunnen afgeven. Kneus de peperkorrels met de laurier en het boeket garni (bladpeterselie, tijm en rozemarijn) in de vijzel.
Stap 2/ Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de groenten met de peper in 2 delen op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Doe over in een ruime pan.
Stap 3/ Giet er 2 liter koud water bij en breng de bouillon met de kruiden en laurier tegen de kook. Laat de bouillon 1 uur zachtjes koken.
Stap 4/ Laat een kwartiertje afkoelen en giet de bouillon door een fijne zeef. Gebruik een goed uitgespoelde thee- of kaasdoek voor een extra helder resultaat.
Stap 5/ Voor een vetvrij resultaat kun je de bouillon helemaal koud laten worden in de koeling. De olie wordt dan dik zodat je het makkelijk van de oppervlakte kunt scheppen.