Augurken inmaken

Homemade pickles!

  • bereidingstijd: 30 minuten
    Inleggen: 5 dagen

  • 20 porties

Groenten inmaken

Voor groenten geldt: hoe verser hoe beter. Maar soms heb je zo veel groenten in huis dat je ze gewoon niet allemaal kunt opeten. Groenten inmaken is dan een uitkomst, bijvoorbeeld als chutney, relish, jam of ingelegd in zoetzuur. Zo kun je seizoensgroenten de hele winter door bewaren. Toch gaat het bij het inmaken niet…

Benodigdheden

  • Steriele grote weckpotten van 1250ml

Ingredienten

  • 2 kg augurken
  • 125 g zout
  • 500 ml witte wijnazijn
  • 300 ml witte wijn
  • 350 ml water
  • 200 g suiker
  • 6 g peperkorrels (2tl)
  • 6 g korianderzaad (2tl)
  • 3 g karwijzaad (1tl)
  • 3 g anijszaad (1tl)
  • 30 g verse dilletakjes

Werkwijze

Stap 1/ Snij grote augurken over de lengte in vieren. Kleine augurken kun je heel laten. Los 100 g van het zout op in 2 liter water en zet de augurken 24 uur in het zoute water (om te pekelen). Dek af. Giet ze af en spoel ze goed af met schoon water.

Stap 2/Breng de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook.

Stap 3/ Verhit de peperkorrels, koriander-, karwij- en anijszaad in een steelpannetje (zonder olie of boter) tot de specerijen hun geur afgeven.

Stap 4/ Doe de augurken in 2 grote steriele* potten. Verdeel de takjes dille en specerijen ertussen.

Stap 5/ Laat het azijnmengsel koken en schenk het kokendheet op de met groenten gevulde potten. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder staan.

Bekijk hier de video van dit recept

*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt

6 Reacties op "Augurken inmaken"

  • Petra

    18 augustus 2020 om 14:20

    Hoe lang moeten ze volgens jou nog staan om te kunnen eten? En waarom staat er in veel recepten 3 maanden? Hoe komt het dat mijn ingemaakte augurken nog zo zout smaken?

    • Eke Mariën

      18 augustus 2020 om 22:35

      Je kunt ze na een paar dagen al eten hoor. De recepten met drie maanden zijn waarschijnlijk voor gefermenteerde augurken. Deze worden ingemaakt in zuur.

  • Lieven Maes

    16 augustus 2020 om 15:06

    Ben nu volop begonnen met 6 augurkjes, zelf gekweekt van +/- 25 cm
    Blij dat jullie mij wegwijs helpen, want ik moet alles nog leren ondanks mijn gezegende leeftijd. Dank en grtn,
    Lieven

    • Eke Mariën

      18 augustus 2020 om 22:32

      Succes!

  • Mathias

    6 februari 2020 om 19:04

    Hoi,

    Er staat 2x ‘karwijzaad’ in de ingrediëntenlijst.
    Ik veronderstel dat er ‘6g korianderzaad’ moet staan?

    Groetjes,
    Mathias

    • Eke Mariën

      14 februari 2020 om 11:54

      Hoi Mathias, dank voor je opmerking. Ik pas het aan. Het moet 6 g korianderzaad zijn en 3 g karwijzaad. Groet, Eke

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.