Augurken inmaken
Homemade pickles!
basis bereidingstijd: 30 minuten
Inleggen: 5 dagen20 porties -
Benodigdheden
- Steriele grote weckpotten van 1250ml
Ingredienten
- 2 kg augurken
- 125 g zout
- 500 ml witte wijnazijn
- 300 ml witte wijn
- 350 ml water
- 200 g suiker
- 6 g peperkorrels (2tl)
- 6 g korianderzaad (2tl)
- 3 g karwijzaad (1tl)
- 3 g anijszaad (1tl)
- 30 g verse dilletakjes
Werkwijze
Stap 1/ Snij grote augurken over de lengte in vieren. Kleine augurken kun je heel laten. Los 100 g van het zout op in 2 liter water en zet de augurken 24 uur in het zoute water (om te pekelen). Dek af. Giet ze af en spoel ze goed af met schoon water.
Stap 2/Breng de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook.
Stap 3/ Verhit de peperkorrels, koriander-, karwij- en anijszaad in een steelpannetje (zonder olie of boter) tot de specerijen hun geur afgeven.
Stap 4/ Doe de augurken in 2 grote steriele* potten. Verdeel de takjes dille en specerijen ertussen.
Stap 5/ Laat het azijnmengsel koken en schenk het kokendheet op de met groenten gevulde potten. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder staan.
Bekijk hier de video van dit recept
*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt
Petra
Hoe lang moeten ze volgens jou nog staan om te kunnen eten? En waarom staat er in veel recepten 3 maanden? Hoe komt het dat mijn ingemaakte augurken nog zo zout smaken?
Eke Mariën
Je kunt ze na een paar dagen al eten hoor. De recepten met drie maanden zijn waarschijnlijk voor gefermenteerde augurken. Deze worden ingemaakt in zuur.
Lieven Maes
Ben nu volop begonnen met 6 augurkjes, zelf gekweekt van +/- 25 cm
Blij dat jullie mij wegwijs helpen, want ik moet alles nog leren ondanks mijn gezegende leeftijd. Dank en grtn,
Lieven
Eke Mariën
Succes!
Mathias
Hoi,
Er staat 2x ‘karwijzaad’ in de ingrediëntenlijst.
Ik veronderstel dat er ‘6g korianderzaad’ moet staan?
Groetjes,
Mathias
Eke Mariën
Hoi Mathias, dank voor je opmerking. Ik pas het aan. Het moet 6 g korianderzaad zijn en 3 g karwijzaad. Groet, Eke