Gekookte eieren

Een klassieker. Een zacht gepocheerd ei geeft ook een beetje extra saus.
Kook de schillen mee met de asperges voor nog meer smaak.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Afkoelen: 1 uur

  • 4

Asperges koken

De witte asperge behoort tot de elite van groenten die de hoofdrol krijgen op je bord. Niet zonder reden, de groente heeft een bijzondere, uitgesproken smaak en is enorm veelzijdig in haar bereidingen. Één daarvan is asperges koken. Gekookte asperges met ham, boter en eieren is de klassieke bereiding maar het is zonde om het daarbij…

Benodigdheden

  • Vuurvaste ovenschaal van minimaal 20 x 20 cm
  • ruime koekenpan

Ingredienten

  • 1 kilo witte asperges
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 125 g boter
  • 4 eieren (m)
  • 10 g bieslook, fijngehakt
  • 200 g gekookte ham

Werkwijze

Stap 1/ Schil de asperges en snijd ze op gelijke lengte. In deze video laat ik zien hoe je dat doet.

Stap 2/ Leg de asperges schillen op de bodem van  een vuurvaste ovenschaal (of bakvorm) die op het vuur kan. Leg de geschilde asperges erop en vul de schaal met water tot de asperges net onder staan. Bestrooi met zout en suiker en doe 25 gram van de boter erbij. Dek af met een vochtige theedoek, zodat de asperges onder water blijven staan. De boter smelt zodra het water warm wordt. In deze video laat ik zien hoe je asperges kookt.

Stap 3/ Breng het water aan de kook en roer het een beetje door (voor zover mogelijk) als het heet is. Draai het vuur uit zodra het water kookt en laat de asperges afkoelen in het kookvocht.

Stap 4/ Pocheer de eieren in een pan met heet water. In deze video laat ik zien hoe je dat doet. Je kunt de gepocheerde eieren warm houden in een bakje warm water (niet kokend heet want dan garen ze door).

Stap 5/ Warm de asperges op in een beetje van het kookvocht. Giet de rest af en bewaar voor een aspergesoep.

Stap 6/ Smelt de rest van de boter in een steelpan en hak de bieslook fijn.

Stap 7/ Serveer de asperges met plakken ham, gesmolten boter en gepocheerd ei. Bestrooi ruim met bieslook. Prik het gepocheerde ei vlak voor het serveren door.

Lekker met gekookte of gebakken krieltjes.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.