Gekookte eieren
Een klassieker. Een zacht gepocheerd ei geeft ook een beetje extra saus.
Kook de schillen mee met de asperges voor nog meer smaak.
hoofd Bereidingstijd: 30 minuten
Afkoelen: 1 uur4
Benodigdheden
- Vuurvaste ovenschaal van minimaal 20 x 20 cm
- ruime koekenpan
Ingredienten
- 1 kilo witte asperges
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 125 g boter
- 4 eieren (m)
- 10 g bieslook, fijngehakt
- 200 g gekookte ham
Werkwijze
Stap 1/ Schil de asperges en snijd ze op gelijke lengte. In deze video laat ik zien hoe je dat doet.
Stap 2/ Leg de asperges schillen op de bodem van een vuurvaste ovenschaal (of bakvorm) die op het vuur kan. Leg de geschilde asperges erop en vul de schaal met water tot de asperges net onder staan. Bestrooi met zout en suiker en doe 25 gram van de boter erbij. Dek af met een vochtige theedoek, zodat de asperges onder water blijven staan. De boter smelt zodra het water warm wordt. In deze video laat ik zien hoe je asperges kookt.
Stap 3/ Breng het water aan de kook en roer het een beetje door (voor zover mogelijk) als het heet is. Draai het vuur uit zodra het water kookt en laat de asperges afkoelen in het kookvocht.
Stap 4/ Pocheer de eieren in een pan met heet water. In deze video laat ik zien hoe je dat doet. Je kunt de gepocheerde eieren warm houden in een bakje warm water (niet kokend heet want dan garen ze door).
Stap 5/ Warm de asperges op in een beetje van het kookvocht. Giet de rest af en bewaar voor een aspergesoep.
Stap 6/ Smelt de rest van de boter in een steelpan en hak de bieslook fijn.
Stap 7/ Serveer de asperges met plakken ham, gesmolten boter en gepocheerd ei. Bestrooi ruim met bieslook. Prik het gepocheerde ei vlak voor het serveren door.
Lekker met gekookte of gebakken krieltjes.