Apfelstrudel van bladerdeeg
Klassiek appelgebak van zelfgemaakt bladerdeeg.
gebak/taart Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 30 minuten
Afkoelen: ± 30 minuten8
Ingredienten
- 5 friszure appels (b.v. Elstar)
- 75 g suiker
- 1 tl Chinees 5 kruidenpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
- 50 g pistachenoten
- 50 g hazelnoten, grof gehakt
- 4 beschuiten
- 1 citroen
- 1 recept makkelijk bladerdeeg
Werkwijze
Stap 1/ Schil de appels voor de apfelstrudel en snijd ze rond het klokhuis in plakken van 1 cm. Snijd de plakken in klein blokjes. Hou 2 eetlepels suiker apart en meng de rest in een kom met de appelblokjes, 5 kruidenpoeder, kaneel, pistache- en hazelnoten. Rasp de schil van de citroen erboven en pers de helft van het sap eruit. Knijp de beschuiten fijn en doe ze samen met de citroenrasp en –sap bij de appels en schep alles goed om.
Stap 2/ Verwarm de oven voor op 200° C conventioneel of 180° C hete lucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen.
Stap 3/ Rol het bladerdeeg voor de apfelstrudel uit tot een plak van 30 x 40 cm en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Verdeel de appelvulling over de breedte, net voor het midden van het deeg. Houd 2 cm van de rand vrij (zie foto).
Vouw de andere helft van het deeg over de appelvulling en druk aan. Rol de buitenste rand om naar binnen en druk aan met de vingertoppen. Nu zit het deeg goed vast (zie foto).
Stap 4/ Smelt de boter op laag vuur (of in de magnetron). Maak aan de bovenkant van het deeg insneden op ongeveer 1 cm afstand van elkaar (zie foto).
Besmeer de apfelstrudel met de gesmolten boter en bestrooi met de achtergehouden kristalsuiker.
Stap 5/ Bak de taart ± 40 minuten in het midden van de oven, of rechtstreeks op de ovensteen, tot ie goudbruin is. Laat minimaal 15 minuten afkoelen.
Pieter
Wat ik erg goed vind, is dat je bij heel veel handelingen vertelt waaróm het zo gedaan wordt. Erg leerzaam. Zo leer je ook beredeneren wat de oorzaak kan zijn als iets fout gaat.
Super !
Eke Mariën
Hoi Pieter, dank voor je compliment. Je beschrijft precies het doel van Koken met Kennis
margo
vind leuk om te leren van jullie recepten
Eke Mariën
Mooi! Dank je Margo