Apfelstrudel van bladerdeeg

Klassiek appelgebak van zelfgemaakt bladerdeeg.

  • Bereidingstijd: ± 25 minuten
    Oventijd: ± 30 minuten
    Afkoelen: ± 30 minuten

  • 8

Bladerdeeg met de Hollandse methode

Bladerdeeg is knapperig, luchtig en geeft volume aan gebak. De smaak is neutraal. Je kunt het daardoor voor zoet én hartig gebak gebruiken. Zelf maken lijkt misschien ingewikkeld met het vele rollen en vouwen van het deeg, maar niets is minder waar. Met de Hollandse methode die ik in dit blog uitleg, is het een…

Ingredienten

  • 5 friszure appels (b.v. Elstar)
  • 75 g suiker
  • 1 tl Chinees 5 kruidenpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 50 g pistachenoten
  • 50 g hazelnoten, grof gehakt
  • 4 beschuiten
  • 1 citroen
  • 1 recept makkelijk bladerdeeg

Werkwijze

Stap 1/ Schil de appels voor de apfelstrudel en snijd ze rond het klokhuis in plakken van 1 cm. Snijd de plakken in klein blokjes. Hou 2 eetlepels suiker apart en meng de rest in een kom met de appelblokjes, 5 kruidenpoeder, kaneel, pistache- en hazelnoten. Rasp de schil van de citroen erboven en pers de helft van het sap eruit. Knijp de beschuiten fijn en doe ze samen met de citroenrasp en –sap bij de appels en schep alles goed om.

Stap 2/ Verwarm de oven voor op 200° C conventioneel of 180° C hete lucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen.

Stap 3/ Rol het bladerdeeg voor de apfelstrudel uit tot een plak van 30 x 40 cm en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Verdeel de appelvulling over de breedte, net voor het midden van het deeg. Houd 2 cm van de rand vrij (zie foto).

vulling-op-deeg

Vouw de andere helft van het deeg over de appelvulling en druk aan. Rol de buitenste rand om naar binnen en druk aan met de vingertoppen. Nu zit het deeg goed vast (zie foto).

dichtvouwen-1

Stap 4/ Smelt de boter op laag vuur (of in de magnetron). Maak aan de bovenkant van het deeg insneden op ongeveer 1 cm afstand van elkaar (zie foto).

insnijden

Besmeer de apfelstrudel met de gesmolten boter en bestrooi met de achtergehouden kristalsuiker.

suiker-erop

Stap 5/ Bak de taart ± 40 minuten in het midden van de oven, of rechtstreeks op de ovensteen, tot ie goudbruin is. Laat minimaal 15 minuten afkoelen.

4 Reacties op "Apfelstrudel van bladerdeeg"

  • Pieter

    25 juni 2019 om 19:26

    Wat ik erg goed vind, is dat je bij heel veel handelingen vertelt waaróm het zo gedaan wordt. Erg leerzaam. Zo leer je ook beredeneren wat de oorzaak kan zijn als iets fout gaat.
    Super !

    • Eke Mariën

      27 juni 2019 om 14:18

      Hoi Pieter, dank voor je compliment. Je beschrijft precies het doel van Koken met Kennis

  • margo

    18 mei 2018 om 12:37

    vind leuk om te leren van jullie recepten

    • Eke Mariën

      26 mei 2018 om 13:15

      Mooi! Dank je Margo

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.