Abrikozenvlaai

Een klassieke abrikozenvlaai met een vulling van geweekte abrikozen.

  • bereidingstijd: 45 minuten
    weken: 1 nacht
    oventijd: 30 minuten
    rijzen: 1 uur
    afkoelen: 2 uur

  • 10 punten

Bakken met kennis

* Een vlaai bak je met zoet gistdeeg. Dat lijkt op brooddeeg, maar bevat meer suiker en vet. Om de gist te activeren, week je het eerst in de lauwe melk met een beetje suiker.
* Het zout voeg je pas toe nadat de gist met de overige ingrediënten van het deeg is gemengd. Zout onttrekt vocht aan de giststellen, waardoor hun werking vermindert.
* Je kunt de vlaai ook met verse abrikozen maken, maar deze laten veel vocht los. Ik gebruik daarom liever gedroogde, deze blijven ook steviger na het bakken.
* Het aardappelzetmeel bindt het vocht uit de vulling. Het vocht trekt daardoor niet in de bodem.

Benodigdheden

  • ingevette vlaaivorm van 28 cm

Ingredienten

  • Voor de vulling:
  • 500 g gedroogde abrikozen
  • 25 g fijne kristalsuiker
  • 250 g abrikozenjam
  • 30 g aardappelzetmeel
  • Voor het deeg:
  • 150 ml melk
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 300 g patentbloem (+ extra om te bestuiven)
  • 45 g zachte boter (kamertemperatuur)
  • 1 kleine tl zout (3 g)
  • 1 el grove kristalsuiker

Werkwijze

Zo maak je abrikozenvlaai:

Stap 1/ Doe de abrikozen in een kom en zet ze net onder water. Laat een nacht weken.

Stap 2/ Breng ze in het weekwater aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Giet af op een zeef en vang het vocht op. Meet 250 ml af en breng samen met de jam aan de kook. Los het aardappelzetmeel op in 2 eetlepels koud water en roer het door de jam. Laat even koken en schep de gedroogde abrikozen erdoor. Breng alles nog een keer aan de kook, doe over in een kom en laat helemaal afkoelen.

Stap 3/ Maak voor het deeg de melk lauw in een steelpan en doe over in een kom. Los de gist en de suiker erin op en laat 10 minuten staan tot de oppervlakte begint te schuimen.

Stap 4/ Zeef de bloem boven een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel erin en doe de zachte boter erbij. Werk de bloem beetje bij beetje naar binnen in het kuiltje en roer alles goed door elkaar. Voeg het zout toe en kneed het deeg 10 minuten verder met de handen tot het elastisch is (of kneed 5 minuten met de deeghaak van de staande mixer). Doe over in een kom, bestrooi met een beetje bloem en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

Stap 5/ Verwarm de oven voor op 200 °C conventioneel of 180 °C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen zoals in deze video.

Stap 6/ Hou 1/3 van het deeg apart. Rol de rest uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een cirkel van 30 cm. Bedek de vlaaivorm met het deeg en schep de vulling erop.

Stap 7/ Rol de rest van het deeg heel dun uit en snij er met een scherp mes dunne reepjes van. Vorm er een raster van over de taart. Druk de uiteinden van het deeg goed vast aan de kanten. Bestrijk het deeg dun met een beetje water en bestrooi met de grove kristalsuiker.

Stap 8/ Bak de vlaai 30 minuten in het midden van de oven (of op een ovensteen) tot het deeg goudbruin is. Laat 2 uur afkoelen en snij de abrikozenvlaai in punten.

2 Reacties op "Abrikozenvlaai"

  • lisa

    10 juli 2022 om 09:15

    Als je van dit recept eenpersoonsvlaaitjes wilt bakken, hoe lang zouden deze dan in de oven moeten?

    • Eke Mariën

      19 augustus 2022 om 13:51

      Ca 20 min. Lisa

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.