Aardbeiensorbetijs
sorbet ijs met een krachtige aardbeiensmaak en subtiel muntaroma
desserts 30 min. bereiden
1 uur afkoelen
40-60 min. bevriezen6-8
Benodigdheden
- Staafmixer of blender
- IJsmachine
Ingredienten
- 20 g munt
- 4 el zonnebloemolie
- 600 g rijpe, zoete aardbeien
- 50 ml aardbeienlikeur
- 200 g suiker
- 240 ml water
- Sap van een halve citroen
- 1 blaadje gelatine
Werkwijze
Bekijk hier de instuctievideo
Lees hier het blog over sorbetijs
Stap 1/ Wrijf de munt fijn in een vijzel met een paar druppels van de olie. Doe over in een pan met de rest van de olie en verhit 15 min. op laag vuur. De olie mag niet heet worden. Giet op een zeef en druk er zoveel mogelijk olie uit.
Stap 2/ Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer de aardbeien met de likeur met de staafmixer of in een blender.
Stap 3/ Verwarm de suiker en het water in een steelpan tot de suiker helemaal is opgelost en het water helder is.
Stap 4/ Week het blaadje gelatine ongeveer 5 min. in ruim koud water en knijp het goed uit. Los de gelatine op in het hete suikerwater. Schenk het warme suikerwater met het citroensap op de aardbeienpuree. Giet er vervolgens al mixende 2 eetlepels van de muntolie bij. Mix het nog eens goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dat gaat extra snel als je de kom in een grote bak (gootsteen) met ijswater zet en regelmatig roert.
Stap 5/ Schenk het mengsel in de kom van de ijsmachine en draai er smeuïg ijs van. Schep het ijs uit de machine en serveer direct met verse aardbeien of schep het ijs in een goed afsluitbare bak en bewaar in de vriezer tot gebruik (niet langer dan 2 weken).