Aardbeiensorbetijs

sorbet ijs met een krachtige aardbeiensmaak en subtiel muntaroma

sorbetijs
  • 30 min. bereiden
    1 uur afkoelen
    40-60 min. bevriezen

  • 6-8

Lekker romig en toch fris: sorbetijs

Interview met Cook & Chemist uit Delicious magazine over Sorbetijs. Eke Marien (cook) en Jan Groenewold (chemist) perfectioneren keer op keer allerlei gerechten. Dit keer is dat aardbeiensorbetijs. Je weet niet wat je proeft: superzacht sorbetijs met de frisse smaak van aardbeien, dat goed schepbaar is. Een supersnack zo midden in de ‘ijstijd’. Wat is…

Benodigdheden

  • Staafmixer of blender
  • IJsmachine

Ingredienten

  • 20 g munt
  • 4 el zonnebloemolie
  • 600 g rijpe, zoete aardbeien
  • 50 ml aardbeienlikeur
  • 200 g suiker
  • 240 ml water
  • Sap van een halve citroen
  • 1 blaadje gelatine

Werkwijze

Bekijk hier de instuctievideo

Lees hier het blog over sorbetijs

Stap 1/ Wrijf de munt fijn in een vijzel met een paar druppels van de olie. Doe over in een pan met de rest van de olie en verhit 15 min. op laag vuur. De olie mag niet heet worden. Giet op een zeef en druk er zoveel mogelijk olie uit.

Stap 2/ Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer de aardbeien met de likeur met de staafmixer of in een blender.

Stap 3/ Verwarm de suiker en het water in een steelpan tot de suiker helemaal is opgelost en het water helder is.

Stap 4/ Week het blaadje gelatine ongeveer 5 min. in ruim koud water en knijp het goed uit. Los de gelatine op in het hete suikerwater.  Schenk het warme suikerwater met het citroensap op de aardbeienpuree. Giet er vervolgens al mixende 2 eetlepels van de muntolie bij. Mix het nog eens goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dat gaat extra snel als je de kom in een grote bak (gootsteen) met ijswater zet en regelmatig roert.

Stap 5/ Schenk het mengsel in de kom van de ijsmachine en draai er smeuïg ijs van. Schep het ijs uit de machine en serveer direct met verse aardbeien of schep het ijs in een goed afsluitbare bak en bewaar in de vriezer tot gebruik (niet langer dan 2 weken).

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.