Gefermenteerde bloemkool
Lekker voor door salades of als rauwkost met een dipje
basis bereidingstijd: 15 min.
fermenteren: 3 - 7 dagen10
Benodigdheden
- weckfles of pot met deksel van 1,5 liter
Ingredienten
- 1 bloemkool
- 10 g dragonblaadjes
- 1 citroen
- 25 g grof grijs zeezout
Werkwijze
Bekijk hier de video Fermenteren: de basis
Stap 1/ Snijd de bloemkool in kleine roosjes en hak de dragon fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap eruit.
Stap 2/ Meng in een kom bloemkool, dragon en sinaasappel schil en -sap. Doe over in een afsluitbare pot.
Stap 3/ Los het zout op in 100 ml kokend water. Vul aan met 900 ml koud water.
Stap 4/ Giet genoeg pekelwater over de bloemkool tot alle roosjes onder staan. Vul een klein plasticzakje met water en knoop goed dicht. Gebruik het zakje als gewicht op de bloemkool om te zorgen dat de roosjes onder de pekel blijven staan.
Stap 5/ Dek de pot af met een doekje (met een elastiekje) om ongedierte buiten de pot te houden. Laat de pot 3 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Ga na de derde dag dagelijks proeven. Zodra de kool jou smaak heeft verwijder dan het zakje en sluit de pot. Bewaar de bloemkool verder in de koelkast om het fermentatieproces (bijna) te stoppen. Open wel af en toe de pot om eventueel vrijkomend koolzuurgas te laten ontsnappen. De kool is in de koeling maanden houdbaar.