Parmigiana di Melanzane
De lekkerste Parmigiana di melanzane of Melanzane alla parmigiana. Maakt niet uit welke naam je gebruikt, dit recept is super!
hoofd Bereidingstijd: 1 uur
Oventijd: 25 min.4 -
Benodigdheden
- Ovenschaal 20 x 30 cm, ingevet
Ingredienten
- 4 aubergines (1 kilo)
- 2 el zout
- 150 ml olijfolie
- 1 bosje basilicum (ca. 30 g)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el oregano
- 1 blikje tomatenpuree (70 g)
- 1 kilo rijpe zoete tomaten of 2 blikjes gepelde tomaten
- 1 el suiker
- 1 a 2 el balsamicoazijn
- 250 g mozzarella
- 100 g Parmezaanse kaas
Werkwijze
Hét recept voor deze eeuwenoude klassieker Parmigiana di Melanzane
Stap 1/ Snijd de aubergine voor de Parmigiana di Melanzane in plakken van ca. 1/2 centimeter dik. Bestrooi ze aan beide kanten met ruim zout en leg in een kom of bakblik. Laat 30 minuten staan.
Stap 2/ Maak ondertussen de tomatensaus. Breng een ruime pan met water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in aan de ronde kant. Dompel de tomaten met 5 tegelijk ca. 15 seconden onder in het kokende water. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en spoel ze koud onder de kraan of leg ze in een kom met ijswater. Pel de schilletjes van de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Even hakken in de keukenmachine kan ook. Als je gepelde tomaten uit blik gebruikt pureer ze dan even met een staafmixer voordat je ze in de saus gebruikt.
Stap 3/ Pluk de bladeren van het basilicum en houd apart. Hak de steeltjes fijn. Fruit de ui een paar minuten in 100 ml van de olie. Voeg knoflook, basilicumsteeltjes en oregano toe en bak samen een paar minuten. Doe de tomatenpuree erbij en warm alles goed door. Voeg de tomatenstukjes en suiker toe en breng de saus tegen de kook. Laat 30 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met balsamicoazijn, peper en zout.
Stap 4/ Verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 5/ Spoel de plakken aubergine even onder kraan en laat goed uitlekken op een zeef. Dep ze droog met een doek of keukenpapier. Kwast de plakken in met een beetje van de olie en rooster ze in een grillpan of op een contactgrill tot ze kleur hebben en gaar zijn, dat duurt zeker 5 minuten per batch.
Stap 6/ Leg in de ovenschaal afwisselend laagjes van de tomatensaus, plakken aubergine, mozzarella, Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes. Houd een beetje Parmezaanse kaas en basilicum achter om te garneren. Zet de Parmigiana di Melanzane nog 20 – 25 minuten in de oven tot alles heet is en de kaas gesmolten. Bestrooi met de achtergehouden kaas en basilicum.
Cheat of korte versie
Snijd 1 kilo aubergines in plakken en leg ze naast elkaar op 2 bakplaten. Smeer ze aan beide kanten in met 50 ml olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Snijd 2 bollen mozzarella in plakken. Vet een ovenschaal van 20 x 30 cm en vul de schaal met afwisselend laagjes tomatensaus met basilicum (fles 690 g), plakken aubergine, mozzarella en 100 g geraspte Parmezaanse kaas. Bak de melanzane 25 min. in de oven.
Annemiek
Dag Roel
Kun je dit een dag van te voren maken? En dag zelf opwarmen? (Hoe lang en welke temperatuur?)
Groet, Annemiek
Eke Mariën
Hoi Annemiek. Zeker kan dat. Je kunt de melanzane in elkaar zetten volgens het recept (t/m halverwege stap 6) en pas de volgende dag afbakken. Ga dan uit van ca. 35 – 40 minuten. Succes
Roel
Hallo Eke,
Dit is al tijden één van mijn favoriete recepten uit keukenlab
Ik lees hoer dat je de aubergines ook door ei haalt alvorens ze te bakken, dit staat niet in je boek, wat is de reden/toegevoegde waarde hiervoor?
Groeten,
Roel
Eke Mariën
Hoi Roel, leuk te horen dat je graag Melanzane eet. Ik ook! Het ei heeft geen technische functie in het gerecht en dient alleen voor smaak. Echt nodig is het daarom niet.
Martine
Je bent er even mee bezig, maar het is super lekker!!!! Zeker voor herhaling vatbaar!!
Eke Mariën
Maar het genieten begint al tijdens het koken!