Oma's appeltaart
Niet alleen oma's favoriete appeltaart.
gebak/taart Bereidingstijd: 40 min.
Oventijd: 50 min.
Wachten: 1 uur10 porties -
Benodigdheden
- Springvorm 26 cm
Ingredienten
- 200 g amandelmeel
- 200 g Zeeuwse bloem*
- 300 g basterdsuiker
- 150 g koude boter, in blokjes
- 2 eieren, losgeklopt
- 8 beschuiten
- 50 g kristalsuiker
- 100 g rozijnen
- Rasp en sap van 1 citroen
- 50 g stemgember, fijngehakt
- 1 tl gemalen kaneel
- 5 grote Elstar appels (ca. 1 kilo)
- 1 el slagroom
- * Tip: Kun je geen Zeeuwse bloem vinden? Vervang dan 25 % van gewone tarwebloem door maizena
Werkwijze
Het heerlijke recept voor oma’s appeltaart.
Stap 1/ Doe eerst 100 g amandelmeel, de Zeeuwse bloem en 200 g basterdsuiker met 100 gram van de boter in een keukenmachine. Laat de machine een paar keer kort draaien tot een kruimelig deeg ontstaat. Doe over in een kom en voeg een half ei (ca. 25 g), 1 el koud water en een ½ tl zout toe. Meng tot een samenhangend deeg en verdeel in twee stukken. Ca. 2/3 van het deeg voor de bodem en 1/3 voor de bovenkant. Druk het deeg voor de bodem alvast in een platte bal, zodat het na het rusten makkelijk uitrolt. Laat min. 1 uur opstijven in de koelkast.
Stap 2/ Meng dan de rest van het amandelmeel met de rest van de basterdsuiker en 1 ei tot een slap deeg. Dit is de frangipane.
Stap 3/ Wrijf de beschuiten fijn tussen de handen. Laat voor de vulling de rest van de boter smelten in een koekenpan en bak hierin het kruim van de beschuiten een paar minuten. Meng het samen met de kristalsuiker, rozijnen, citroenrasp, citroensap, gember en kaneel door de partjes appel.
Stap 4/ Vet een springvorm van 26 cm in. Rol het grote stuk deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een cirkel, groot genoeg om bodem en randen van de vorm te bekleden. Bekleed de vorm met de deeglap. Houd je van het grovere werk, druk dan het deeg uit met je vingers over de bodem en houd lekker veel deeg aan de randen. Verdeel de frangipane over de bodem van het deeg en schep de appelvulling erop.
Stap 5/ Rol vervolgens van het kleine stuk deeg een patroon voor op de appeltaart. Meng de rest van het ei met de slagroom en bestrijk hiermee het deeg aan de bovenkant van de taart.
Stap 6/ Bak oma’s appeltaart ten slotte 50 min. goudbruin en gaar in een voorverwarmde heteluchtoven van 160 °C (180 °C conventioneel), bij voorkeur rechtstreeks op een ovensteen.
Cheat versie: Wil je met iets minder moeite ook een lekker appeltaart maken? Maak dan het deeg van 100 g boter, 200 g basterdsuiker, 300 g patentbloem, 1 ei, ½ tl zout en 2 el water. Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem van een ingevette springvorm van 26 cm. Vul de taart met blokjes van 6 goed gewassen, ongeschilde Elstars vermengd met 1 tl kaneel, 50 g suiker, 100 g rozijnen en 2 el custardpoeder of maïzena. Versier de bovenkant met een patroon van de rest van het deeg. Bak ten slotte de taart in ca. 50 min. gaar in een voorverwarmde heteluchtoven van 160 °C (180 °C conventioneel).
Lees hier over de perfecte appeltaart.
Judith Maas
Oma’s appeltaart vond ik erg zoet
Eke Mariën
Dank voor je reactie Judith. Ik ga hem zelf ook nog een keer bakken. Wellicht kan er wat suiker uit.
Antoinette
Leuk dat ik koken met kennis heb gevonden op internet, ben er echt blij mee. Ik heb onlangs de Bretonse appeltaart gemaakt, is goed gelukt en is/was heerlijk! Toch nog een voor mij prangende vraag: hoe verdeel je de frangipane over de bodem van de taart, hoe doe je dat, rol je het eerst uit of druk je het gewoon op het deeg? Is er ook een video van? Graag een suggestie. Dan nog een opmerking: in stap 1 ben je vergeten het zout te vermelden.
Eke Mariën
Frangipane kun je gewoon met een lepel over de bodem verdelen. Als het erg dik is kun je er wat ei aan toevoegen