Paddenstoelenragout
Het ideale voorgerecht, ook voor vega's. Dit vindt echt iedereen lekker.
Ingredienten
- 200 g oesterzwammen
- 250 g kastanjechampignons
- 2 - 3 el olie (koolzaad of zonnebloem)
- 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 cm geraspte verse gember
- paar takjes tijm (ca. 5 g), blaadjes gerist
- 50 g boter
- 60 g bloem
- 300 ml water
- 100 ml slagroom
- 1 blokje paddenstoelenbouillon (b.v. van STAR)
- 5 g verse bladpeterselie, fijngehakt
- 1 el zoute sojasaus (b.v. Kikkoman)
- 1 el truffeltappenade of truffelpuree
- om te serveren: vol au vents (ragoutbakjes) of toast
Werkwijze
Zo maak je de lekkerste de basis: paddenstoelenragout mét truffel.
Stap 1/ Scheur de oesterzwammen in repen en snijd de kastanjechampignons in kwarten.
Stap 2/ Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de oesterzwammen en kastanjechampignons op hoog vuur. Bak ze tot ze slinken en kleur krijgen, in ca. 5 min.
Stap 3/ Voeg de sjalotjes, knoflook, gember en de tijm toe en bak een paar minuten mee.
Stap 4/ Schep de paddenstoelen over in een kom en maak de pan schoon met keukenpapier.
Stap 5/ Zet de koekenpan weer op het vuur en smelt de boter erin. Voeg de bloem toe als de boter helemaal is gesmolten en bak de bloem op matig vuur ca. 5 min. De roux mag lichtbruin kleuren. Schep regelmatig om.
Stap 6/ Voeg het water in twee delen toe en klop goed met een garde zodat een gladde klontvrije saus ontstaat. Voeg het volgende deel pas toe als de saus dik wordt. Schenk ook de room erbij. Laat de saus een paar minuten zachtjes koken.
Stap 7/ Schep het paddenstoelenmengsel door de saus en breng de ragout op smaak met de peterselie, sojasaus en truffeltappenade.
Stap 8/ Serveer de paddenstoelenragout in voorverwarmde ragoutbakjes (vol au vents) of met toast.
Meer doen met paddenstoelen? Maak dan één van de volgende recepten:
Paddenstoelenbouillon onder een dakje
Vegan paddenstoelenkroketten
Paddenstoelen kroketten