Pompoenjam
Een heerlijke jam gemaakt van een verrassende groente.
basis ± 30 min. bereiden
± 1 uur afkoelen3-4 potten jam
Benodigdheden
- Gesteriliseerde weckpotten
- Pan
- Jamtrechter
Ingredienten
- 1,5 kilo pompoen
- 2 tl gemalen kardemom
- 400 g geleisuiker extra
- 100 g gember
- ½ tl zout
- sap van 2 sinaasappels
- sap van 1 citroen (of 1 tl citroenzuur)
Werkwijze
Bekijk hier de video over pompoenjam
Stap 1/ Borstel de pompoen goed schoon onder de kraan en halveer ze. Verwijder de pitten met een lepel. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van een ½ cm (niet groter anders moet de jam te lang koken en verminderd de geleivorming).
Stap 2/ Rasp of hak de gember fijn. Zet de pompoenblokjes samen met de helft van de gember, de kardemom, geleisuiker, zout, sinaasappel- en citroensap op en breng al roerende aan de kook.
Stap 3/ Laat de jam maximaal 5 min. koken en roer regelmatig. De blokjes pompoen moeten zacht worden maar mogen niet uit elkaar vallen.
Stap 4/ Haal de jam van het vuur en roer de rest van de gember erdoor (rauwe gember behoud z’n scherpe smaak). Doe de jam over in schone potten en sluit af. De jam is in de koeling enkele maanden houdbaar.
Tip: Deze jam is erg lekker in combinatie met kaas of kan als topping op taarten en cakes.