Venkel-tomatenchutney
Een heerlijke chutney die een vleugje zoet geeft aan ieder hartig gerecht.
basis Bereidingstijd: ± 30 minuten
Kooktijd: ± 30 - 40 minutenVoor ± 1,5 kilo chutney (4 potten)
Ingredienten
- 750 g stevige tomaten
- 3 el olijfolie
- 2 tl venkelzaadjes, uit de vijzel
- 100 g pijnboompitten
- 750 g venkelknol, in kleine blokjes (1/2 cm)
- 3 dl witte wijnazijn
- 200 g suiker*
- 50 g honing
- 10 g zout
- 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 1 el rozemarijnnaalden, fijngehakt
Werkwijze
Stap 1/ Begin de venkel-tomatenchutney met het maken van wat ondiepe insnedes aan de bovenkant van de tomaten. Dompel ze vervolgens ± 15 seconden in kokend water. Spoel ze koud onder de kraan en pel de losgesprongen velletjes eraf. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Stap 2/ Verhit de olie in een ruime (soep)pan en voeg de venkelzaadjes en pijnboompitten toe. Bak ze tot de pijnboompitten lichtbruin kleuren en doe dan de venkelblokjes erbij. Fruit de groenten al omscheppende ± 3 minuten en voeg dan de overige ingrediënten toe. Breng alles aan de kook en laat op zacht vuur rustig koken tot de chutney dikker begint te worden, in ± 30 – 40 minuten. Schep regelmatig
Stap 3/ Doe de chutney in potten en sluit ze af. Zo maak je venkel-tomatenchutney
*Voor een kortere bereidingstijd kan geleisuiker worden gebruikt. Laat het gerecht dan niet langer dan 4 minuten koken vanaf het moment dat de hele oppervlakte van de chutney aan de kook is. Een echt stevige binding krijg je met geleisuiker ‘extra’ (Van Gilse). Kook het gerecht dan 1 minuut!