Sinaasappel-rozemarijn boterijs
Eke maakt heerlijk zacht en romig boterijs. Een uitvinding van COOK & CHEMIST.
desserts 30 min.
1 uur afkoelen
30-40 min. ijsmachine1,5 liter ijs
Benodigdheden
- 2 steelpannetje
- maatbeker
- garde
- Dunschiller
- vijzel
- Mixer
- IJsmachine
Ingredienten
- 150 g geklaarde boter
- Schil van 3 sinaasappels
- naalden van 2 takjes rozemarijn
- 5 dl melk
- 200 g suiker
- 2 blaadjes gelatine
- 5 eidooiers
Werkwijze
Bekijk in deze video hoe je sinaasappel-rozemarijn ijs maakt.
STAP 1/ Snijdt de sinaasappelschillen fijn en verbrijzel ze samen met de rozemarijnnaalden in de vijzel tot ze vochtig worden door de vrijkomende sappen. Voeg tijdens en vijzelen een lepeltje gesmolten geklaarde boter toe om het ontsnappen van aroma’s aan de lucht tegen te gaan.
STAP 2/ Doe de sinaasappelschil en rozemarijn bij de rest van de boter in de pan en laat de boter op een laag vuur vijftien minuten trekken. Giet op een zeef en laat goed uitlekken.
STAP 3/ Verhit de melk met de suiker tot deze oplost. Week de gelatine in ruim koud water en knijp de blaadjes, als ze zacht zijn, goed uit. Los ze op in de zoete melk.
STAP 4/ Laat de dooiers draaien in een keukenmachine en schenk de sinaasappelboter er in een dunne straal op totdat alle boter is opgenomen. Voeg daarna geleidelijk de warme melk toe.
STAP 5/ Laat de ijscompositie afkoelen tot kamertemperatuur en draai het in ± 30 – 40 min tot een smeuïg ijs in de ijsmachine.
Bekijk hier het recept voor de sinaasappelboter voor meer informatie.