Granité van rode wijn en rood fruit

IJs zonder ijsmachine in een handomdraai.

Fotografie: Provision Photography, granita
  • 10 minuten
    4 uur vriezen

  • 4 personen

IJskristallen

Waar je bij roomijs en sorbet fijne ijskristallen wil die een zachte textuur geven aan het ijs gaat het bij een granité om het omgeerde: grote grove ijskristallen. Deze geven de typische korrelige structuur aan een granité.
En de basis van een granité moeten daarom niet te veel vriespuntverlagende toevoegingen zoals suiker en vet. Het water in de basis moet grote ijskristallen kunnen vormen tijdens het invriezen. Om te voorkomen dat de granité veranderd in een knetterharde klomp krab je de ijskristallen telkens los. Dat maakt granité bereiden tot een secuur werkje waarbij in de nabijheid van je vriezer moet blijven. Heb je hier geen tijd of zin in dan kun je de ijsklomp na het invriezen ook in stukken slaan met een hamer en in delen in de keukenmachine fijnmalen. Je hebt dan wel een machine nodig met een stevige motor.
Voordeel van dit recept is dat je niet hoeft te krabben of te malen. De alcohol in het recept werkt vriespuntverlagend en zorgt ervoor dat het ijs niet knetterhard wordt. Het krijgt precies de juiste stevigheid zodat je er meteen mooie ijskristallen van kunt schapen.

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Snijplank
  • Mes
  • Staafmixer of blender
  • Schaal of bak die in de vriezer kan

Ingredienten

  • 3 dl rode wijn
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 takjes rozemarijn
  • 100 ml marsala wijn
  • 250 g gemengd rood fruit (diepvries)
  • vers rood fruit om te garneren

Werkwijze

Stap 1/ Verhit de rode wijn met de suiker in een steelpan en roer tot alle suiker is opgelost.

Stap 2/ Pluk de naalden van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Doe samen met zoete wijn, marsala wijn en rood fruit in de blender en pureer fijn.

Stap 3/ Schenk de ijsbasis in een platte bak, sluit af met een deksel en laat minimaal 4 uur invriezen op -18° C.

Stap 4/ Haal het ijs uit de vriezer en schaap er met een vork overheen zodat er grove ijskristallen ontstaan. Dit gaat erg makkelijk want het ijs blijft redelijk zacht. Serveer de granité direct in (koude) glazen met vers rood fruit en een takje rozemarijn.

Fotografie: Provision Photography

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.