Sinaasappelboter

Sinaasappelboter is heerlijk door gebak maar ook om een saus mee af te maken

  • 10 min. bereidingstijd
    2 à 3 uur wachten

  • -

Smaken vangen in boter

In de video over extractie in olie heb ik uitgelegd hoe je olie kunt gebruiken om aroma’s van kruiden en specerijen op te lossen. Botervet is ook een prima oplosmiddel voor aroma’s en heeft als bijkomend voordeel dat het vast is op kamertemperatuur. Een gearomatiseerde boter kun je dus ergens opsmeren, gebruiken voor het bakken van een cake of afmaken van een sausje.

Benodigdheden

  • Vijzel

Ingredienten

  • 1 sinaasappel
  • 200 g geklaarde boter

Werkwijze

Stap 1/ Klaar de boter door hem op een lage temperatuur langzaam te verwarmen.

Stap 2/ Giet de heldere boter over in een kom. Hou mee stromende eiwitten op de bodem tegen met een lepel.

Stap 3/ Boen de sinaasappel schoon en snijd de schil van de sinaasappel eraf (alleen het oranje gedeelte). Plet de sinaasappelschil met wat druppels olie in de vijzel fijn.

Stap 4/ Doe de boter met de sinaasappelschil in een kleine koekenpan. Verhit de boter op laag vuur en laat een kwartiertje trekken.

Stap 5/ Zeef de boter met de sinaasappelschil en laat het geheel afkoelen en stollen.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.