Romige polenta met dragongremolata
Zo heb je polenta nog nooit gegeten!
hoofd Bereidingstijd: 60 min.
6
Ingredienten
- 1 sinaasappel
- 25 g verse dragon
- 1 liter groentebouillon (van tablet)
- 100 g polenta
- 2 kleine venkelknollen
- 1 bos bospeen
- 2 el olijfolie
- 100 g beluga linzen
- 1 blaadje laurier
- 1 takje tijm (optioneel)
- 1 teen knoflook
- 150 g gorgonzola
Werkwijze
Stap 1/ Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap eruit. Pluk de bladeren van de dragontakjes.
Stap 2/ Breng 750 ml van de bouillon met dragonstelen, het sinaasappelsap en de helft van de schil tegen de kook. Laat 10 min. trekken en schep de dragon eruit. Voeg al roerend de polenta toe. Breng opnieuw tegen de kook en gaar de polenta ca. 50 min. op laag vuur*. Roer regelmatig. De polenta moet de consistentie hebben van een dunne pap. Als de polenta te dik is, doe je er extra bouillon bij.
Stap 3/ Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Verwijder de stelen van de venkelknollen en verdeel ze elk in 10 parten. Schil de bospenen en snijd ze doormidden. Halveer dikke penen ook over de lengte. Hussel de venkel en bospeen om met de olie en rooster de groenten 30 min. in de oven.
Stap 4/ Kook de linzen in ca. 15 min. in de rest van de bouillon met de laurier en eventueel een takje tijm. Giet af en houd warm.
Stap 5/ Maak de gremolata. Hak de dragonbladeren en de knoflook heel fijn. Meng er de rest van de sinaasappelschil en een paar druppels olie door.
Stap 6/ Smelt de gorgonzola door de polenta en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Stap 7/ Serveer de polenta met de geroosterde groenten en linzen. Bestrooi met de dragongremolata.
Tip: Lekker met extra gorgonzola op het gerecht.
*Je kunt de polenta ook garen in een ovenschaal. Laat de bouillon dan eerst binden met de polenta zodat er een dunne pap ontstaat. Giet deze in een ingevette ovenschaal en dek af met een deksel of aluminiumfolie. Laat de polenta ca. 60 min. garen in een oven van 160 °C. Roer de polenta na 30 min. een keer door voor een gelijkmatige garing.
Cees Tax
Uiteindelijk gebruikte ik 250 gr polenta op 750 ml bouillon en toen merkte ik snel dat dat veel te veel was. Ik moest steeds bouillon toevoegen. Maar alles bij elkaar was het bijzonder lekker en viel bij mijn gasten enorm in de smaak. Wat zou hier goed bij passen als het om vlees of vis gaat? Wij vonden het prima zo, maar stel dat je iets zou willen toevoegen.
Eke Mariën
Hoi Cees, 250 g polenta is inderdaad wat veel op 750 ml bouillon. 100 gram is voldoende voor een vloeibare polenta. Je kunt polenta goed combineren met stoofvlees, bijvoorbeeld met rode wijn en rozemarijn. Gegrilde entrocote lijkt me ook een goeie optie. Qua vis zou ik gaan voor een stevige vis met uitgesproken smaak zoals zeeduivel. Eventueel gewikkeld in een plakje parmaham met blaadje salie (a la saltimbocca). Succes!
Cees Tax
Er staat iet bij hoeveel polenta er nodig is voor 750 ml bouillon.
Is dat 500 gr?
Eke Mariën
Hoi Cees, dank voor je opmerking! Het moet 100 gram zijn. Ik pas het aan in het recept.