Vegan gevulde speculaas
Vegan gevulde speculaas, super lekker zonder boter en ei
gebak/taart Bereidingstijd: ca. 30 min.
Wachten: 1 uur
Oventijd: ca. 30 min.
Afkoelen: 1 uur12 punten -
Benodigdheden
- ingevette taart- of springvorm van 24 cm
Ingredienten
- 125 g lichte basterdsuiker
- 175 g zachte plantaardige boter (of margarine)
- 35 ml water
- 3 g zout (1 tl)
- 250 g Zeeuwse bloem*
- 15 g speculaaskruiden (2 el)
- 5 g Chinees 5 kruidenpoeder (1 el)
- 5 g bakpoeder (1,5 tl)
- 2 el plantaardige melk
- 1 el agavesiroop (of fijne kristalsuiker)
- 200 g amandelmeel
- 200 g fijne kristalsuiker
- 125 g appelmoes
- 10 g maizena (1 el)
Werkwijze
Stap 1/ Meng voor de vegan gevulde speculaas de basterdsuiker met 125 g boter, water en zout. Zeef de bloem, maizena, speculaaskruiden en bakpoeder erboven en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic keukenfolie en laat minimaal een uur opstijven in de koeling**.
Stap 2/ Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng het amandelmeel in een kom met de suiker, appelmoes en maïzena tot een kneedbare spijs.
Stap 3/ Verdeel het deeg in twee stukken, het ene stuk net iets groter (ca. 300 g) dan het andere (ca. 250 g). Rol het grote stuk deeg uit tot een ronde lap van ca. 28 cm en bekleed hier de taart- of springvorm mee. Bedek de bodem met de amandelspijs.
Stap 4/ Smelt de rest van de plantaardige boter en besmeer hiermee de amandelspijs. Vouw de deegrand over de spijs en rol de rest van het deeg uit tot een cirkel van 24 cm (de grootte van de vorm). Bedek de taart met de deeglap en druk de randen goed aan. Meng de plantaardige melk met de agavesiroop en bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Versier met de blanke amandelen en bestrijk nogmaals met de zoete melk.
Stap 5/ Bak de vegan gevulde speculaas 30 min. in het midden van de oven. Laat helemaal afkoelen en snijd in punten.
*Geen Zeeuwse bloem te vinden? Gebruik dan 225 g tarwebloem en 25 g maïzena
**Als je het speculaasdeeg 1 à 2 dagen in de koeling laat rusten, trekt de smaak van de specerijen er nog beter in.