DE BASIS: broodje bapao

Bapao is zijdezacht van buiten en lekker hartig van binnen. Het ideale streetfood!

  • /
  • Bereidingstijd: 40 min.
    Rijstijd: 1 uur

  • 10 porties

Benodigdheden

  • stoompan
  • stoommand

Ingredienten

  • Voor het deeg:
  • 350 g bapao-meel of 320 g patentbloem en 30 g rijstmeel
  • 5 g gedroogde gist
  • 200 ml lauw water
  • 2 g zout
  • 1 tl olie
  • Voor de vulling:
  • 2 kleine uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 2 el olie
  • 200 g vega(n) rul gehakt
  • 250 g gekookte kidneybonen
  • 1 tl Chinees 5 kruidenpoeder
  • 1 el sambal
  • 4 el hoisin saus

Werkwijze

Stap 1/  Meng alle ingrediënten voor het deeg van het DE BASIS: broodje bapao en kneed in 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Wentel de deegbol rond in een kom met een theelepel olie en dek de kom af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg 1 à 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume is verdubbeld.

Stap 2/ Hak de uien en de knoflook fijn en rasp de gember. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui met het vega(n) gehakt ca. 3 min. Voeg de knoflook en gember toe en bak alles samen nog een paar minuten. Prak de bonen fijn met een vork en roer het 5 kruidenpoeder, de sambal en hoisinsaus er door.  Schep het mengsel door het gehakt en roer goed door. Bak alles nog 5 minuten. Schep op een bord en laat afkoelen.

Stap 3/ Stort het deeg uit de kom en weeg het totaal gewicht op een weegschaal. Verdeel het in 10 gelijke stukken en maak hier bolletjes van. Bekijk in deze video hoe je dat doet.  Zet de deegbolletjes met ca. 5 cm afstand van elkaar op een bebloemd bord of bakblik en laat ze onder een bebloemde doek  of vel bakpapier nog 10 minuten narijzen.

Stap 4/ Verdeel je vulling ondertussen in 10 porties en vorm en knijp deze tot bolletjes, leg ze op een bord. Knip 10 vierkantjes bakpapier van ca. 7 x 7 cm. Hier zet je straks de gevulde bapaoʼs op.

Stap 5/ Bestuif je aanrecht met een beetje bloem en duw een bolletje deeg met je hand plat (1 cm dik) en vervolgens rondom langs de randen nog wat platter (0,5 cm dik). Het idee is dat hetvmidden van je deegplakje wat dikker is dan de buitenranden. Door het omvouwen van het deeg om de vulling wordt de onderkant van het deeg even dik als de boven- en zijkant. Je deeg cirkels worden ca. 7 – 8 cm doorsnee of de grootte van je handpalm. Leg het deeglapje op je hand en leg een bolletje vulling op het midden. Vouw de deegranden eromheen en knijp het deeg aan elkaar. Zet elke bapao op een stukje bakpapier tegen het plakken. Ga door tot al je stukjes deeg gevuld zijn.

Stap 6/ Verhit een pan met een laagje water waar je een stoommandje in kan zetten, of zet een grote bamboe stoommand op een wok gevuld met een laagje water. Breng het water aan de kook en zet er (afhankelijk van de grootte van je stoommand) 3 tot 6 bapao’s in. Zorg dat ze elkaar niet raken, tijdens het stomen gaat het deeg nog rijzen. Stoom de broodje 10 minuten. Check evt. met een prikker of thermometer of ze van binnen goed heet zijn (kerntemperatuur 80 C of heter).

Stap 7/ Serveer de DE BASIS: broodje bapao met zoete chilisaus.

2 Reacties op "DE BASIS: broodje bapao"

  • Truus

    22 september 2024 om 14:27

    Kan ik het deeg na de 1e rijs, dus voor het vullen, invriezen en dan in later stadium hiermee wat sneller verse bpao maken? Of mss zelfs na het vullen en voor het stomen?

    Na invriezen en opwarmen is het “hemelse” effect wel weg; nog steeds lekker maar toch..

    • Eke Mariën

      9 oktober 2024 om 11:28

      Hoi Truus, ik zou de babao’s helemaal af maken inclusief stomen en dan invriezen. Of had je dit ook gedaan? Deeg met gist invriezen werkt niet. Na het ontdooien rijst het niet meer.

Reactie

Plaats hier uw reactie