DE BASIS: Geroosterde aardappels

De makkelijkste en lekkerste manier om aardappels klaar te maken.

geroosterde aardappels
  • Bereidingstijd: 10 minuten
    Oventijd: 40 minuten

  • 4 personen

De functie van olie

Bij het roosteren van aardappels speelt olie een belangrijke rol. Het laagje olie aan de buitenkant van de stukjes aardappel maakt het lastiger voor water om te verdampen uit de aardappel. De aardappelstukjes worden daarom sneller gaar en bruin (water dat verdampt onttrekt namelijk warmte uit de omgeving waardoor die afkoelt). Hussel de aardappels daarom goed om met olie. Je kunt diverse oliesoorten gebruiken: arachide, koolzaad, zonnebloem of milde olijfolie. Extra vierge olijfolie is zonde om te gebruiken voor het roosteren van aardappels.

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier

Ingredienten

  • 1 kilo vastkokende aardappels zoals: nicola, rozeval, gourmandine, charlotte, victoria
  • 4 -5 el arachide- of koolzaadolie
  • 2 takken rozemarijn

Werkwijze

Het simpele recept voor geroosterde aardappels uit de oven.

Stap 1/ Verwarm een hete lucht oven voor op 180 graden (conventioneel = onder en bovenwarmte op 200 graden).

Stap 2/ Was de aardappels goed onder de kraan. Gebruik eventueel een borstel als er modderresten op de aardappels zitten.

Stap 3/ Snijd de aardappels over de lengte doormidden en snijd de helften in stukken van 2 – 3 cm. Doe de stukjes is een ruime kom.

Stap 4/ Doe de olie en rozemarijn bij de aardappels en voeg peper en zout toe. Hussel alles goed om en verspreid de aardappels over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Stap 5/ Rooster de aardappels 40 – 45 minuten in de oven. Schep ze halverwege om.

Bekijk hier de video over het roosteren van aardappels op twee manieren.

Zie hier het recept voor ultiem geroosterde aardappels.

2 Reacties op "DE BASIS: Geroosterde aardappels"

  • Jip

    27 maart 2020 om 23:50

    Beste Koken met Kennis,

    In dit recept staan vastkokende, in het voorgaande iets kruimige aardappelen. Wat is nu het beste en waarom?

    Groet!
    Jip

    • Eke Mariën

      3 april 2020 om 13:10

      Voor het recept waarbij de aardappels voorgekookt worden (de ‘ultiem geroosterde aardappels’) gebruik je iets kruimige aardappels omdat je ze na het koken wil bewerken met een vork. Nieuwe aardappels zijn daarvoor te hard. Die kun je wel goed gebruiken voor het andere recept.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.