Rodewijnsaus
Plantaardige rode wijnsaus. Vol van smaak en heerlijk bij geroosterde groenten, gebakken paddenstoelen of gebakken vis.
basis 20 minuten
10 porties -
Benodigdheden
- blender of staafmixer
Ingredienten
- 2 el olijfolie
- 50 g wortel, in stukjes
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 1 rode paprika, in stukjes
- 2 rijpe zoete trostomaten, in stukken
- 75 ml balsamico azijn
- 500 ml rode wijn (Merlot)
Werkwijze
Het recept voor een (vegan) rode wijnsaus. Een basis saus die lekker is bij veel verschillende gerechten.
Stap 1/ Verhit eerst de olie in de pan en fruit hierin de wortel, sjalot en paprika 3 minuten. Voeg de tomaat toe en bak alles samen nog 3 minuten.
Stap 2/ Blus vervolgens af met de balsamicoazijn en laat de azijn op matig vuur inkoken tot er een slechts een bodempje van over is.
Stap 3/ Schenk dan de rode wijn erbij, breng aan de kook en laat tot 1/3 inkoken.
Stap 4/ Pureer de saus in een blender of met een staafmixer en roer hem met een pollepel door een fijnezeef. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Tip: vervang zout door een eetlepel sojasaus of smelt een paar eetlepels gezouten boter door de saus voor extra smaak en romigheid.
Nog een goeie tip van Jan Laval: maak de saus af met een beetje geraspte pure chocolade!
Deze rode wijnsaus is lekker bij (bijna) alle gebakken of geroosterde gerechten. Denk aan geroosterde groenten uit de oven, gebakken paddenstoelen, gegrilde eend, gebakken hazenrug, rollade, fazant, noem maar op!
Bekijk hier het recept voor ribeye met rode wijnsaus (voor de niet-vegans).
Liever een groentesaus? Bekijk hier de video over sauzen op basis van groente.
Pepijn Godefroy
Was verrast over de prachtige gebonden gladde consistentie van deze saus zonder fond! Is dat de pectine van de tomaat?
Vond em wel wat (te) zuur en heb er improviserend wat honing aan toegevoegd om dat te compenseren, (en de boter). Misschien volgende keer wellicht iets minder Aceto in eerste instantie en sowieso mijn mooie oude zoetere gebruiken ipv de goedkopere gooi en smijtversie die ik nu uit zunigheid gebruikte (ik dacht zonde bij testen nieuwe saus…). Geldt ook voor de wijn, volgende keer een goede rijkere wijn die ik ook voor plezier drink ipv de wat vlakke supermarktfles nu…wat je erin stopt aan kwaliteit komt eruit …
Chocola doet echt wat, slim, maar ik had net iets teveel, je moet em eigenlijk net niet proeven lijkt me. Net als de paprika, die was nog iets te aanwezig.
Waarom eigenlijk niet ook selderij Eke? Is dat niet het derde ingrediënt in de heilige drie-eenheid? Ik herinner me dat ik ooit ergens las dat er chemisch ook iets tussen die drie plaats vindt ofzo, klopt dat of is dat bakerpraat?
Eke Mariën
Hoi Pepijn, dank voor je input. De zuurheid van de saus valt en staat inderdaad met het soort balsamico-azijn. Selderij zou je ook prima kunnen toevoegen. Dat is alleen wat vezeliger. Ik ken het chemische proces niet waar je op doelt. Wel bevat de mediterrane sofrito een boel anti-oxidanten en zijn er tal van wetenschappelijke studies die de heilzame werking van deze saus(basis) op onze gezondheid hebben aangetoond.
Jan Laval
Klein foutje Eke, peper en ZOUT bedoel je uiteraard in je recept. Ik kan me helemaal vinden in de receptuur, ik doe er wel altijd ontbijtkoek in en helemaal op het eind een stukje pure chocola met minimaal 72 % cacao. Die twist is echt “das gewisse Etwas”
Eke Mariën
Hoi Jan, dank voor je attente reactie. Ik heb het meteen aangepast en jou tip erbij gezet (met naamsvermelding).