Bakken met Kennis recensies
Categorie: ActueelEke Mariën leert ons ‘het waarom’ van het bakproces, op dezelfde manier waarop hij ons ‘het waarom’ van het koken leerde in Cook & Chemist. Bakken met kennis is dé gids om de juiste technieken voor het bakken van koek, gebak, taart en brood onder de knie te krijgen en om achter ‘het waarom’ van deze technieken te komen.
Waarom is mijn cake droog? Waarom is het ene koekje hard en het andere smeuïg en zacht? Of waarom wil mijn meringue maar niet mooi stijf worden? Met Bakken met kennis leer je hoe je jouw bakresultaten kunt perfectioneren. Eke Mariën geeft in dit boek praktische informatie waarmee je direct aan de slag kunt en de theorie om te begrijpen waarom je het zo moet doen. De functies van The big five – bloem, eieren, water, vocht en vet – worden uitgebreid behandeld. Door met deze ingrediënten te leren experimenteren, lukken je baksels beter en krijg je bovendien meer grip op bakken zonder gluten, zonder geraffineerde suiker, zonder verzadigd vet of dierlijke producten. Maar Bakken met kennis is vooral een lekker bakboek. De hoofdstukken Koekjes, Cake, Taart, Gebakken lucht, Hartige taart en Brood bevatten ruim 80 recepten, zodat je zelf met al die kennis aan de slag kunt gaan.
Van: bol.com
De auteur presenteert vanuit zijn kennis en ervaring als onder meer foodstylist en receptontwikkelaar een scala aan theoretisch onderbouwde wetenswaardigheden over bakken in de oven, die vervolgens functioneel worden in de recepten. In de uitgebreide inleidende basisinformatie over ingrediënten, variaties hierop (diverse dieet-aanpassingen), keukeninventaris, technieken enzovoort krijgt de samenhang tussen achterliggende theorie en de culinaire praktijk – van succes dan wel mislukking – een begrijpelijk uitgelegd accent. Een en ander wordt bij elk recept nader toegespitst. Het receptengedeelte bevat de hoofdstukken: Koekjes, Cake, Taart, Gebakken lucht, Hartige taart en Brood. Deze recepten zijn, behalve lekkere eigen composities, regelmatig herleidbaar tot reeds bestaande receptuur. Ondanks de uitvoerig, maar overzichtelijk beschreven werkwijze (vrij klein gedrukte tekst) is culinaire ervaring echter wenselijk. Het boek is voornamelijk interessant voor ieder die speciaal de wetenschap achter bakken in de oven wil ontdekken, dus minder vanwege de recepten. Het boek is verlengstuk van de website van de auteur ‘Koken met Kennis’ (www.kokenmetkennis.nl). Met begrippenlijst en register.
Van: D.M. van Helden-Pol
Vroeger ging ik altijd naar de bieb om de Delicious te lezen, of heette het toen nog Tip culinair? Anyway daar stonden dan altijd Cook en Chemist in, waarbij dan bij een recept werd uitgelegd waarom je bepaalde dingen moest doen en wat de tips en trucs waren om het desbetreffende gerecht tot een spetterend succes te maken. Dat was nog ver voor ik Harold McGee ontdekte. Een van de mensen achter Cook en Chemist was Eke Mariën en hij heeft nu een bakboek genaamd Bakken met Kennis. Over, jawel de wetenschap achter het bakken.
Ik ben een baknerd
Ik ben geloof ik wel een beetje een nerd op dat gebied, ik houd wel van tabelletjes tekeningen van moleculen en het ophemelen van de maillardreactie. Toch denk ik niet dat het per se nodig is om je helemaal in het waarom te verdiepen. Dat lijkt een beetje tegenstrijdig, maar ik ken mensen die al jaren uitstekend bakken en niet uit kunnen leggen waarom het resultaat goed is. Toch is je in het waarom verdiepen hartstikke leuk en ik zou het dan ook van harte aanbevelen.
Kennis en recepten per onderwerp
Het boek is ingedeeld in 10 hoofdstukken, van the big five tot en met brood. Per hoofdstuk is er een begin stuk met informatie waarna de recepten volgen. Bij elk recept staan tips om het beste uit het recept te halen. Heel overzichtelijk. Een van de leukste hoofdstukken vind ik het hoofdstuk weglaten en vervangen, over hoe je gluten kunt vervangen, suiker, of dierlijke producten. Dat is een van de onderwerpen waar mij het meeste vragen over worden gesteld. Dus het is mooi dat iemand zich er in verdiept heeft en goed advies heeft. Alle eigenschappen van ingrediënten worden besproken en zo snap je dus ook beter dat een cake zonder suiker echt een ander product wordt. Of dat je niet zomaar eieren kunt weglaten.
Bij bakken kun je niet zomaar dingen weglaten, dit boek legt goed uit waarom
In de hoofdstukken die niet per se over weglaten en vervangen gaan worden ook nog opties gegeven over wat er weg te laten is en te vervangen. Niet alles kan zomaar veganistisch, glutenvrij of suikervrij worden gemaakt, maar er wordt wel uitgelegd wat mogelijk is. Er staan trouwens ook recepten in het boek die sowieso al veganistisch zijn zoals kikkererwtenmerengue, cheesecake en pompoentaart. Ik vind dat ontzettend leuk, in het begin had ik het idee dat ik met het bakken van veganistische baksels ontzettend in de marge bezig was. Maar veel recepten worden nu ook buiten de veganisten community opgepikt. Leuk! Eerst Yvette van Boven en nu dus ook Eke.
Een uitstekend basisbakboek
Naast glutenvrije opties en veganistische opties staan er natuurlijk ook veel opties in met gluten en dierlijke producten. Het boek is uitstekend geschikt voor vegetariërs want er staat maar weinig vlees in. Het is een heel compleet boek met veel aandacht voor de ingrediënten, voor wat ze doen en met heel veel verschillende recepten met adembenemend mooie foto’s van het eindresultaat. Een zeker heel goed basisbakboek, als je dat nog niet in huis hebt.
Van: www.lauriekoek.nl
Cecilia Chi-Ham
Hello,
I am new in Netherlands and discovered your recipes at a friends dinner. I wish your book was in English. I would be delighted to help in translation of recipes.
Cecilia
Eke Mariën
Hoi Cecilia, Thanks for your offer. I will keep it in mind. It’s quite difficult for dutch cookbook writers to get their books translated. It’s largely dependent on the effort of the publisher.