Uiensoep
De perfecte uiensoep? Die maak je door karamellisatie en de maillardreactie te versterken met bakingsoda en agavesiroop!
soepen 50 minuten
4 personen -
Ingredienten
- 50 g boter
- 750 g uien, in halve ringen
- 1 el verde tijmblaadjes
- 2 g bakingsoda
- 2 g zout
- 1 el agavesiroop
- 750 ml gevogeltebouillon
- 8 sneetjes stokbrood
- 100 g gemalen Gruyere
- 1 el platte peterselie, fijngehakt
Werkwijze
Stap 1/ Verhit de boter in de snelkookpan. Bak hierin de uien met de tijm, zout, bakingsoda en agavesiroop ± 25 minuten tot ze goed bruin zijn. In eerste instantie ontstaat een ‘waterige pap’ van uien omdat het bakingsoda en het zout water onttrekt uit de uien. Pas als het meeste water is verdampt kan de temperatuur stijgen boven de 100° C en begint bij ± 105° C de fructose uit de agavesiroop de karamelliseren. Tegelijkertijd reageren de melkeiwitten uit de boter met de suikers uit de uien en agavesiroop in de Maillardreactie.
Hier zijn de uien nog waterig.
Zo zijn de uien goed bruin.
Stap 2/ Schenk de bouillon erbij en sluit de pan af met de deksel. Laat de soep onder druk komen (stand 2). Draai het vuur zacht en kook de soep 10 minuten onder druk. Draai het vuur uit en laat de pan nog 10 minuten staan tot de druk er vanzelf afgaat. Verwijder eventueel voorzichtig nog overtollige druk door het drukventiel als de deksel nog niet open wil.
Stap 3/ Verdeel ondertussen de kaas over de broodjes en rooster ze in een voorverwarmde oven van 200° C of onder een grill tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt.
Stap 4/ Serveer de soep in koppen met een broodje kaas erin. Bestrooi met peterselie.
Tip: Zonder snelkookpan wordt de soep ook heerlijk. Gebruik dan een gewone soeppan en laat de soep nog 10 à 15 minuten zachtjes koken nadat de bouillon is toegevoegd.
Brigitte
Hallo Eke,
2 vragen:
Als ik dit recept wil verdubbelen. gebruik ik dan ook dubbel zoveel bakingsoda of volstaat 2 gram?
Kan ik een deel invriezen of wecken?
Hartelijke groet, Brigitte
Eke Mariën
Hoi Brigitte,
Ik zou voorzichtig zijn met de bakingsoda. Hou het op 2 gram, ook voor een dubbel recept.
Invriezen is geen probleem. Wecken kan ook, zorg dan dat je de soep goed heet afvult in steriele potten.
Succes!
Paul
+/- 25 minuten? Zeg maar eerder een uur. Of doe ik iets verkeerd?
Wel heerlijke soep, mijn gasten vragen er om.
Zelf doe ik extra kip in de bouillon.
Eke Mariën
Hoi Paul, een uur de uien bakken? Dat is wel erg lang. Bakte je in de snelkookpan?
Janine
Misschien zou je in het eerste stukje de “koekenpan” kunnen vervangen door snelkookpan? Het was even verwarrend hier in de keuken…
Eke Mariën
Hoi Janine, goeie! Dank voor de opmerking. Heb het aangepast.
Herman de wit
Schuitje karnemelk doet ook wonderen
Eke Mariën
Goeie tip Herman! Dank je:-)
Joop
Beste Elke en of Jan
Bij het recept voor groententomatensaus voeg je na het baksoda wat azijn toe om de zeepsmaak kwijt te raken. Is dat bij de uiensoep dan niet nodig?
Graag je antwoord. Ik heb mij net aangemeld op jullie side en geniet met volle teugen van alle artikelen en recepten! Echt geweldig.
Vriendelijke groet Joop.
Eke Mariën
Hoi Joop, bij de uiensoep zou je inderdaad ook wat azijn toe kunnen voegen voor een wat frissere smaak. Bij de uiensoep valt het alleen minder op omdat die sowieso altijd erg hartig van smaak is. Bij de wortelsoep gebruik ik limoensap om de soda te neutraliseren. D
Dank voor je enthousiaste reactie!