Knolselderij Dips

Drie verschillende dips voor bij de borrel, allemaal met knolselderij als basis.

dips, knolselderij
  • per gerecht tussen de 15 en 30 minuten

  • 6-10 personen

Seizoen: knolselderij

Niet moeders mooiste, wél een juweeltje in de keuken. Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken. We zouden er meer van moeten eten! In deze video laat ik je zien hoe makkelijk het is om een…

Ingredienten

  • Voor de Hummus:
  • 200 g knolselderij, in blokjes van 2 cm
  • 200 g gekookte kikkererwten, uitgelekt
  • 1 el sesampasta (tahin)
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 klein teentje knoflook
  • 5 g verse koriander
  • Voor de brandade:
  • 200 g aardappel, geschild en gewassen
  • 200 g knolselderij, geschild en gewassen
  • 200 g kabeljauwfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml room
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • Voor de selderijsalade:
  • 150 g knolselderij, in dunne reepjes gesneden (met een mandoline)
  • 5 g zout
  • 100 g friszure appel in dunne reepjes
  • 2 el mayonaise
  • 2 el dikke yoghurt
  • 1 el appelazijn
  • 1 el bladpeterselie, fijngehakt
  • Brood of toastjes voor erbij

Werkwijze

Drie verschillende dips voor bij de borrel, allemaal met knolselderij als basis.

Onderaan vind je een video over hoe je knolselderij snijdt en nog veel meer knolselderij recepten.

Knolselderij hummus

Stap 1/ Kook de knolselderijblokjes 5 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af en pureer ze met een staafmixer samen met de kikkererwten, sesampasta, olijfolie, knoflook* en koriander. Voeg eventueel een beetje water toe als de puree te dik is.

Tip: Lekker met geroosterde pitabroodjes, toast of stokbrood

De puree is in de koeling 3 dagen houdbaar.

*om de sterke knoflooksmaak te verminderen kun je de knoflook eerst in een bodempje water aan de kook brengen en dan koud afspoelen.

Knolselderij brandade

Variatie op een klassiek Frans gerecht van stokvis, aardappel en knoflook.

Stap 1/ Snijd de aardappel en knolselderij in blokjes van 2 cm. Snijd de vis in stukken. Doe ze samen in de pan met de room en de knoflook. Breng aan de kook en sluit de pan met een deksel. Laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken tot de aardappels zacht zijn.

Stap 2/ Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg de olijfolie toe en peper en zout naar smaak. Pureer tot alle olie is opgenomen.

Tip: Lekker met stokbrood, op toast of als bijgerecht met meerdere dips.

Selderijsalade met appel

Stap 1/ Meng de knolselderij goed met het zout. Laat 10 minuten staan en hussel halverwege om. Knijp tussen de handen zoveel mogelijk vocht uit knolselderij.

Stap 2/ Meng het in een kom met de appelreepjes, azijn, yoghurt, mayonaise en peterselie. Breng op smaak met peper en zout.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.