Glutenvrije kokoscake

Luchtige en smeuïge cake met kokos en cacao, helemaal glutenvrij.

kokoscake
  • bereidingstijd ± 30 minuten
    oventijd ± 50 minuten
    afkoelen ± 1 uur

    glutenvrij

  • 20 plakken

Cake wiskunde, de succesformule!

Al eerder schreef ik dat goede cakes bakken geen sinecure is (zie hier). Je hebt een juiste balans nodig tussen de ingrediënten bloem, boter, suiker en ei. En daarnaast zijn de bereidingswijze, bakvorm, oventemperatuur en type oven medebepalend voor een geslaagd eindresultaat. Cake bakken is wiskunde. Structuur bouwers en brekers De balans in een cake…

Benodigdheden

  • 30 cm cakevorm
  • Bakpapier

Ingredienten

  • 10 g psylliumvezels
  • 4 eieren (M), gesplitst
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 300 g boter
  • 125 g kokosmeel
  • 100 g amandelmeel
  • 25 g maïzena
  • 10 g bakpoeder
  • 3 g zout
  • 1 citroen, geraspte schil
  • 100 ml lauwe melk
  • 25 g cacaopoeder
  • 150 g pure chocola
  • 50 g kokosvlokken

Werkwijze

Stap 1/  Verwarm de oven voor op 180 0C conventioneel of 160 0C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen (zoals beschreven bij Materialen in hoofdstuk 4: De kunst van bakken).

Stap 2/  Los de psylliumvezels op in 100 milliliter water, laat 5 minuten wellen.

Stap 3/  Splits de eieren en sla de eiwitten tot stijve pieken met de helft van de suiker.

Stap 4/  Klop 250 gram van de boter zalvig (liefst met de vlinder van de staande mixer, anders met de handmixer) en voeg de rest van de suiker toe. Blijf 5 minuten kloppen tot een lichtgele luchtige crème.

Stap 5/ Voeg de eidooiers een voor een toe en vervolgens de citroenrasp en de geweekte psylliumvezels.

Stap 6/  Zeef het kokos- en amandelmeel, de maizena, het bakpoeder en zout boven een kom en meng goed (zodat het bakpoeder gelijk wordt verdeeld).

Stap 7/  Mix op een lage stand de helft van de droge ingrediënten door het boter-mengsel. Voeg de melk toe en daarna de rest van de droge ingrediënten.

Stap 8/  Haal de kom uit de machine en spatel het eiwitschuim er in twee delen door. Verdeel het beslag over twee kommen. Los de cacao op in 50 milliliter warm water en spatel dit door de helft van het beslag. Meng nu beide kleuren be- slag losjes. Ze moeten niet helemaal mengen, maar met een mooie swirl door elkaar heen lopen. Schep het beslag in de bakvorm bekleed met bakpapier. Tik de onderkant van de vorm een paar keer hard op het aanrecht om het beslag gelijk te verdelen.

Stap 9/  Bak de cake in het midden van de oven (of op een ovensteen) in 50 minuten gaar. De cake is goed als een houten satéprikker er droog uit komt.

Stap 10/  Laat de cake 5 minuten afkoelen. Trek dan voorzichtig het bakpapier van de cake en laat hem in de vorm op een rooster helemaal afkoelen.

Stap 11/  Smelt de chocola met de rest van de boter en bestrijk de cake ermee. Bestrooi met de kokosvlokken en laat nog 1 uur staan, zodat de chocola opstijft.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.