Bossche bollen
Zoals de Bossche bol oorspronkelijk bedoeld is...
basis / desserts / gebak/taart bereidingstijd ± 30 minuten
oventijd ± 25 minuten
afkoelen/opstijven: ± 1 uur10 stuks
Benodigdheden
- 2 spuitzakken
- Gladde spuitmond 2 cm
- Gladde spuitmond 1 cm
- Bakplaat
- Bakpapier
Ingredienten
- SOEZENDEEG:
- 100 g patentbloem (of 50 g T65 en 50 g Patentbloem)
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 1 g zout
- 6 g suiker
- 100 g boter
- 4 eieren (M) = 200 g
- VULLING:
- 1 l slagroom
- 225 g fijne kristalsuiker
- 25 g honing
- 80 g water
- 125 g pure chocola
Werkwijze
Soezen Deeg maken
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 210 0C conventioneel of 190 0C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen (zoals beschreven bij Materialen in hoofdstuk 4: De kunst van bakken).
Stap 2/ Zeef de bloem boven een kom. Breng het water met de melk, het zout, de suiker en boter aan de kook. Doe de bloem er in één keer bij en roer alles snel tot een bal. Zet het vuur laag en gaar het deeg ± 5 minuten. Roer goed om.
Stap 3/ Doe het beslag in een kom en laat 5 minuten afkoelen. Voeg een ei toe en mix het deeg (met de vlinder van de staande mixer of met de handmixer) tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg de eieren een voor een toe, maar voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Het beslag moet glanzen en stevig genoeg zijn om op te spuiten.
Opspuiten en bakken
Stap 4/ Doe het beslag over in een spuitzak met een gladde spuitmond van 2 centimeter. Spuit 10 bolletjes deeg op de bakplaat met minimaal 5 centimeter afstand van elkaar.
Stap 5/ Bak de soezen 25 minuten in het midden van de oven (of op een ovensteen). Zet de laatste 10 minuten de oven op een kier, zodat de waterdamp kan ontsnappen (dit is belangrijk omdat de soezen anders slap worden!). Trek de warme soezen met het bakpapier van de plaat en laat 30 minuten afkoelen op een rekje.
De vulling
Stap 6/ Klop voor de vulling de slagroom stijf met 25 gram van de suiker. Breng de rest van de suiker met de honing en het water aan de kook. Roer tijdens het opwarmen tot de suiker is opgelost, maar roer niet meer zodra de siroop kookt. Laat 5 minuten zachtjes koken (of tot de siroop een temperatuur van 110 0C heeft bereikt).
Stap 7/ Hak de chocola fijn en roer deze van het vuur door de warme siroop. Laat 5 minuten afkoelen tot het glazuur iets steviger wordt.
Stap 8/ Maak met de punt van een mes in elke soes een gaatje aan de onderkant. Vul een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 centimeter met de slagroom en spuit door de gaatjes in de soezen. Haal de bovenkant van de soezen door het glazuur en zet ze op een schaal. Laat het glazuur 30 minuten opstijven en bewaar de soezen in de koelkast tot je ze serveert.
Margreet Leguijt
Hi, toen ik de chocola aan het suikermengsel toevoegde stolde het meteen. Hoe zou dat komen en hoe kan ik dat voorkomen?
Eke Mariën
Hoi Margreet, dan was je siroop al te ver afgekoeld. Je kunt de chocolade fondant ook op een laag vuurtje warm houden tijdens het verwerken. Zo voorkom je het stollen van de fondant aan de bovenkant.
Michelle
Hay!
Klopt de hoeveelheid suiker wel? 6 gr lijkt me zo weinig ^^
Groetjes!
Eke Mariën
Die 6 gram suiker is voor door het soezenbeslag. Dat zorgt voor een betere kleuring. Meer is niet nodig.
Annet
Hoi,
Wij hebben zojuist de bollen geprobeerd te bakken maar ze zakken in. Het beslag zag er fantastisch uit. We hebben 17 minuten gebakken en toen de oven op een kier gezet. Onze oven bakt echter niet door als je deze op een kier zet (natuurlijk blijft ie wel warm). Voor ons was stap 5 dus wat verwarrend. Moet je 15 min bakken en dan 10 min de oven open (de laatste 10 min van het totaal van 25) óf 25 min bakken en dan 10 min in de oven laten staan met de deur op een kier?
Alvast bedankt!
Eke Mariën
He Annet, ja dat is inderdaad lastig als je oven afslaat zodra je hem op een kier zet. Toch is dit wel de truck die banketbakkers toepassen om mooie soezen te bakken. In professionele ovens zit meestal een klep die je tijdens het bakken open of dicht kunt zetten. Door het openen van de oven kan de waterdamp ontsnappen die tijdens het bakken uit de soezen komt. In totaal bak je de soezen 25 minuten. De laatste 10 minuten zet je de oven op een kier (dus na 15 minuten). Dan kan de waterdamp ontsnappen en drogen de soezen aan de buitenkant. Ze worden dan stevig en zakken niet meer in na het bakken. Succes.
J.M.Reijntjes
Soesjes mogen wat mij betreft best wild bakken. Een leuke bobbelige soes ziet er aantrekkelijk uit. Bij het bakken van eclairs wil ik juist dat het mooi strak blijft en niet open barst. Hoe kan ik daar voorzorgen?
Eke Mariën
Openbarsten van een soesje kun je voorkomen door de luchtvochtigheid in de oven redelijk hoog te houden. Zet een bak met kokend water in de oven bijvoorbeeld tijdens het bakken. Zo droogt de buitenkant niet uit en is de kans kleiner dat de soes openbarst. Wel belangrijk om de laatste 5 – 10 minuten van het bakken het water uit de oven te halen en de deur op een kier te zetten. Zo kan de buitenkant uitdrogen (na het rijzen). De soes zakt dan niet in na het bakken.
Richard
Ik heb vandaag voor het eerst soesjes gebakken, volgens het recept. Tot mijn verbazing is het goed gelukt.
Ik heb mijn oven niet op een kier gedaan, daar ik een Bosch oven heb en het schijn dat het nodig is. Het is ook lekker van smaak. Bedankt voor het stap voor stap uitleg. Ik ga zeker vaker maken.
Groetjes
Eke Mariën
Hoi Richard, dat is leuk om te horen! Met soesjes kun je alle kanten op. Succes!