Vegan chocomousse
Heerlijke vegan chocomousse
desserts 15 minuten
6 porties
Benodigdheden
- 2 kommen, ijsblokjes
Ingredienten
- 175 ml sinaasappelsap
- 150 g pure chocolade 55 - 70 % zonder melkproducten!
- 25 ml sinaasappellikeur
Werkwijze
Bekijk hier de video bij dit vegan chocolade mousse recept.
Stap 1/ Breng het sinaasappelsap tegen de kook. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom.
Stap 2/ Giet het warme sap op de chocola, roer tot de chocola is opgelost en meng de likeur erdoor.
Stap 3/ Plaats de kom in een bak met ijswater en mix het mengsel met een elektrische mixer tot de dikte van lobbig geslagen room. Mix niet te lang want dan wordt de mousse stijf en korrelig . Doe de mousse in bakjes en bewaar op kamertemperatuur tot serveren. In de koeling wordt de mousse erg stevig.
mieke
maar als je eiwit gebruikt is het niet vegan meer toch?
Eke Mariën
Hoi Mieke, klopt maar er gaan geen eiwitten in dit recept.
Gonda
wat een gaaf recept, net gemaakt. Beetje veel voor twee… kan ik de rest in bonbon-vormpjes invriezen???
groetjes van Gonda den Hartog
Eke Mariën
Hoi Gonda, ja dat moet kunnen. De mousse op basis van aquafaba kun je beter niet invriezen.
Loes
Kan het ook in een slagroom kidde ipv lobbig kloppen ?
Groetjes
Eke Mariën
Hoi Loes, nee dat gaat niet in een kidde. De kunst bij deze chocolademousse is om er zoveel mogelijk lucht in te slaan op het moment dat de chocolade stolt. Het is dus echt een belangrijk om te kloppen en af te koelen tegelijk. Wat wel heel goed werkt is om het warme chocolademengsel in een staande mixer te doen en er dan vloeibare stikstof bij te gieten om het af te koelen.
K.Hummel
Is het ook mogelijk om de sinaasappelsap/likeur te vervangen? Ben niet zo’n fan van sinaasappel icm chocolade. Zelf zat ik te denken aan amandelmelk met amaretto.
Eke Mariën
Alle combinaties zijn mogelijk maar hou wel de hoeveelheid vocht in de gaten. Niet meer dan 200 ml op 150 g chocolade. Teveel alcohol werkt ook niet goed. Succes met experimenteren.
Aline Huizenga
Ontzettend leuk gerecht, ga ik zeker proberen.
Als je door bovenstaande silken tofu pureert, dan kan het product ook in de koelkast en blijft mooi stabiel mousse.
Mijn recept:Silken tofu chocolade mousse
4 personen
400 gr silken tofu
200 gr chocolade puur
2-3 el agavesiroop of dadelstroop of honing of bruine basterdsuiker
zeste van 1 sinaasappel
chocolade smelten
tofu met siroop en zeste pureren en warme gesmolten chocolade toevoegen.
Chocolade mousse
4 porties
Chocolade mousse met saus van bosvruchten
150 gr pure chocolade 70%
300 gr silken tofu
3 el dadelsiroop of honing of maple syrup
2 eiwitten
bosvruchtenmix uit de diepvries (Lidl)
3 el grand marnier
Klop eiwit stijf met 1 el siroop. Klop ongeveer 5 minuten.
Pureer silken tofu met 2 el siroop.
Smelt de chocolade (au bain-marie).
Voeg chocolade toe aan silken tofu.
Laat iets afkoelen.
Schep eiwit erdoor heen.
Giet mengsel in 4 timbaaltjes en laat koud worden.
Neem bosvruchten uit diepvries, verhit deze met grand marnier.
Laat dit weer afkoelen.
Stort de timbaaltjes op een bord, snij half door tot midden, iets open schuiven.
Stort saus in opening.
Silken tofu choc mousse uit de kidde
300 gr silken tofu
150 cc Alpro coconut milk
2 eiwit, met vork losgeklopt
100 gr pure chocolade
25 gr boter
1 el cacaopoeder
½ tl citroensap
2-3 el speltstroop (of agave stroop of honing)
Doe de tofu en coconut milk in de blender.
Smelt de chocolade met de boter. Eau bain Marie of gewoon in de magnetron.
Voeg dit toe aan blendermengsel, tesamen met cacaopoeder en citroensap en eiwit.
Zeef het mengsel
In kidde 350 cc met 2 patronen. Goed laten doorkoelen.
Geweldige smaak en structuur.
Heerlijk met verse ananas.
Variant:
120 cc melk
60 cc cocosmelk
1 kruidnagel fijngehakt
1 steranijs fijngehakt
½ tl peper grof gemalen
1 vanillestokje, het merg
Hartelijke groeten
Eke Mariën
Hoi Aline,
Dank voor het delen van je recepten! Erg fijn. Goed idee die gepureerde tofu om de mousse smeuïg te houden. Ik ga het meteen uitproberen.