Aardbeienparfait met roze peper en witte chocolade
In het laatste recept uit de serie VOC specerijen staat Roze peper centraal. Roze peper is eigenlijk geen echte peper. Deze gedroogde besjes zijn afkomstig van een struik die groeit in Midden en Zuid America.
desserts Bereidingstijd: ± 35 minuten
Afkoelen en invriezen: ± 6 uur4 personen
Ingredienten
- 500 g aardbeien
- 75 g geleisuiker
- 100 g suiker
- sap en schil van 1 limoen
- 4 eierdooiers
- 4 dl slagroom
- 150 g witte chocolade, grof gehakt
- 1 el roze peper korrels
Werkwijze
Stap 1/ Halveer 300 g van de aardbeien en breng ze met 2 el water en de geleisuiker aan de kook. Laat de aardbeien 4 minuten koken en pureer met een staafmixer. Doe over in een kom en laat de puree afkoelen.
Stap 2/ Kook de suiker met 2 el water en het limoensap in een steelpan met dikke bodem tot een heldere siroop. Draai het vuur laag en laat de siroop ± 10 min. pruttelen (of kook tot een temperatuur van 118° C)
Stap 3/ Klop met de mixer de eierdooiers luchtig en schenk hier de suikersiroop in een dunne straal bij. Voeg de limoenrasp toe en ga door met mixen tot het mengsel is afgekoeld.
Stap 4/ Sla de slagroom lobbig en spatel deze samen met de witte chocolade en roze peper korrels door de eiercrème. Spatel vervolgens de aardbeienpuree losjes door het slagroommengsel. Het is de bedoeling dat de fruitpuree en room niet goed mengen zodat er mooie rode swirls in de parfait komen.
Stap 5/ Bekleed de vorm met plastic folie en schenk de parfaitbasis in de cakevorm. Dek af met de plastic folie en vries de parfait ± 6 uur in tot deze stevig is.
Stap 6/ Houd de buitenkant van de vorm even onder de warme kraan en los de parfait uit de cakevorm op een plank. Snijd de parfait in plakken en serveer ze met de rest van de aardbeien.
Nicole
Kan ik dit maken zonder de chocolade want ik maak desserts met zusto een suikervervanger ,ik ben diabeet en witte chocolade zondersuiker is niet lekker
Eke Mariën
Hoi Nicole, ja je kunt de witte chocolade weglaten uit het recept. Succes!