A la minute gemarineerde zalm met witte asperges

Recept één in het thema VOC specerijen. In dit heerlijke voorgerechtje met zalm staat Folie centraal.

Zalmfilet zalm
  • Bereidingstijd: ± 30 minuten
    Wachten: ± 15 minuten

  • 4 personen

Foelie

Foelie is de gedroogde zaadmantel van de muskaat noot. Ze groeien aan de muskaatboom die perzik-achtige bittere vruchten draagt. In de vrucht zit een harde pit met daaromheen een vlies. De pit is de muskaatnoot en het vlies de foelie. Na de oogst van de vruchten wordt de foelie van de pit verwijderd en in de zon gedroogd en vervolgens geplet. Van de VOC specerijen is dit de minst bekende. Maar dat maakt foelie niet onbemind. Foelie heeft een warme aromatische smaak die iets minder uitgesproken is dan die van nootmuskaat. Omdat het even duurt voordat foelie smaak afgeeft wordt het gebruikt in gerechten die lang moeten stoven of koken. Het is heerlijk bij gestoofde runderlappen, kippenbouillon en romige soepen zoals pompoen- of knolselderijsoep. Foelie gaat ook prima in combinatie met nootmuskaat, in koekruiden bijvoorbeeld.

Benodigdheden

  • 500 g witte asperges
  • 200 g sperzieboontjes
  • 100 g boter
  • 1 el foelie
  • sap en geraspte schil van 1 (liefst biologische) citroen
  • 250 g zalmhaas
  • 5 cm rabarber

Werkwijze

Stap 1/ Schil de asperges en verwijder 2 cm van de steel. Zet ze onder water in een pan, voeg een theelepel zout toe en breng aan de kook. Sluit de pan met een deksel en draai het vuur uit. Laat de asperges afkoelen in het kookwater.

Stap 2/ Smelt ondertussen de boter met de folie en citroenrasp op laag vuur in een steelpan en laat ± 15 minuten op laag vuur trekken. Giet de boter op een zeef en vang op in een kom. Gooi de foelie en citroenschil weg.

Stap 3/ Breng een ruime pan met water en een lepel zout aan de kook en doe de sperziebonen erbij. Kook de bonen in ± 5 minuten beetgaar en giet ze af. Spoel ze koud onder de kraan.

Stap 4/ Snijd de zalm in flinterdunne plakken en leg ze naast elkaar op een groot bord. Bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout en besprenkel ze met een beetje citroensap. Kwast ze vervolgens in met de foelieboter. Snijd de asperges in drieën en hussel ze om in een kom met de boontjes en de rest van de boter. Bestrooi met peper en zout en verdeel over de borden. Leg de plakjes zalm er overheen. Snijd de rabarber in ragfijne plakjes en strooi ze over het gerecht. Maal er nog wat peper uit de molen overheen.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.