A la minute gemarineerde zalm met witte asperges
Recept één in het thema VOC specerijen. In dit heerlijke voorgerechtje met zalm staat Folie centraal.
voor Bereidingstijd: ± 30 minuten
Wachten: ± 15 minuten4 personen
Benodigdheden
- 500 g witte asperges
- 200 g sperzieboontjes
- 100 g boter
- 1 el foelie
- sap en geraspte schil van 1 (liefst biologische) citroen
- 250 g zalmhaas
- 5 cm rabarber
Werkwijze
Stap 1/ Schil de asperges en verwijder 2 cm van de steel. Zet ze onder water in een pan, voeg een theelepel zout toe en breng aan de kook. Sluit de pan met een deksel en draai het vuur uit. Laat de asperges afkoelen in het kookwater.
Stap 2/ Smelt ondertussen de boter met de folie en citroenrasp op laag vuur in een steelpan en laat ± 15 minuten op laag vuur trekken. Giet de boter op een zeef en vang op in een kom. Gooi de foelie en citroenschil weg.
Stap 3/ Breng een ruime pan met water en een lepel zout aan de kook en doe de sperziebonen erbij. Kook de bonen in ± 5 minuten beetgaar en giet ze af. Spoel ze koud onder de kraan.
Stap 4/ Snijd de zalm in flinterdunne plakken en leg ze naast elkaar op een groot bord. Bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout en besprenkel ze met een beetje citroensap. Kwast ze vervolgens in met de foelieboter. Snijd de asperges in drieën en hussel ze om in een kom met de boontjes en de rest van de boter. Bestrooi met peper en zout en verdeel over de borden. Leg de plakjes zalm er overheen. Snijd de rabarber in ragfijne plakjes en strooi ze over het gerecht. Maal er nog wat peper uit de molen overheen.