Spritsen
Deze heerlijke klassieke spritsen zijn een goed basisrecept om meer te weten te komen over koekjes bakken.
basis / gebak/taart Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 20 minuten20 stuks
Benodigdheden
- Oven
- Weegschaal
- Kommen
- Staande mixer met bisschop
- Zeef
- Spuitzak met kartelmond
- Evt. maatbeker
- Bakplaten bekleed met bakpapier
- Koelrek
Ingredienten
- 200 g boter
- 125 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei, losgeklopt
- 125 g patentbloem
- 100 g Zeeuwse bloem
- mespunt zout
Werkwijze
Voor meer informatie bij deze spritsen, bekijk het Koken met Kennis koekjes college.
Kijk deel 1 – Kijk deel 2 – Kijk deel 3 – Kijk deel 4
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 175° C.
Stap 2/ Mix met de bisschop in staande mixer de boter met de suiker tot een lichtgele creme, ca. 4 – 5 min.
Stap 3/ Voeg het ei en zout toe en mix kort tot alles goed gemengd is.
Stap 4/ Zeef de patentbloem, Zeeuwse bloem en zout erboven en meng alles op de laagste stand tot samenhangend deeg.
Stap 5/ Doe het deeg over in de spuitzak met kartelmond. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit het deeg banen van ± 3 cm breed met een zig-zag vorm (wat de spritsen zo typisch maakt). Bak de spritsen in ± 20 min. goudgeel en gaar. Snijd de deegrepen direct uit de oven (als het nog goed warm is) in stukjes van ± 5 cm. Laat afkoelen.
Eefjan Breukink
KLeine vraag,
In het koekjescollege (deel 3) is de volgorde suiker/ei andersom. Dus suiker met boter wordt gemengd in de keukenmachine. Maakt dat enig verschil?
Vriendelijke groeten,
Eefjan
ps leuke site! sinds cook en chemist ben ik enthusiast over de wetenschap achter koken!
Eke Mariën
Hoi Eefjan, dank voor je scherpe waarneming. Ik ben er even ingedoken maar het is inderdaad erg vreemd wat er staat. Spritsen worden gemaakt van wrijfdeeg, dat is iets luchtiger en vochtiger dan zetdeeg (zanddeeg / harde wener, dit rol je uit). De lucht krijg je erin door boter en suiker samen de wrijven. De suikerkristallen brengen de lucht in de boter. Vanuit dat principe klopt dit spritsenrecept inderdaad niet. Eerst moet dus de boter met de suiker worden gewreven (kan ook in de staande mixer met vlinder). Dan pas vocht en bloem erbij. Ik pas het aan!