Scones

Authentiek Engels scones recept van de Cookie Companion

Goeie scones

Goeie scones zijn lekker zacht en kruimig van binnen en stevig van buiten. De combinatie van bakpoeder en bakingsoda geven deze scones een flinke rijs en een goeie bruining. Alleen bakpoeder in dit recept geeft wel een goeie rijs maar minder bruining. Alleen bakingsoda geeft te weinig rijs en teveel bruining.

Benodigdheden

  • bakpapier
  • bakplaat
  • koekjessteker van 3 à 4 cm

Ingredienten

  • 40 g zachte boter
  • 225 g bloem
  • 3 g bakpoeder
  • 1,5 g baking soda
  • 30 g kristalsuiker
  • mespuntje zout
  • 125 ml karnemelk

Werkwijze

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 220° C. Wrijf in een beslagkom de bloem met de boter tussen de vingertoppen tot een kruimeldeeg (dit verhinderd glutenvorming net als de omgekeerde cake methode).

Stap 2/ Werk de suiker en zout erdoor en roer er langzaam de melk door. Bloem je handen en werk alles tot een zacht en soepel deeg.

Stap 3 / Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak van 3 cm. Sla dubbel en rol nog een keer uit tot 3 cm. Het dubbelvouwen zorgt ervoor dat de scones tijdens het bakken beter ‘breken’. Zet de deegrondjes naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestuif ze eventueel met een beetje bloem en bak ze 12-15 min. in de oven. Serveer scones met crème fraîche (of -beter nog- met clotted cream) en jam. Ze worden snel oud dus eet ze het liefst binnen een paar uur op.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.