Chocolate chip cookies

Dit zijn echt de allerbeste!

  • 20 min bereiden
    30 min afkoelen
    14 min oventijd

  • 18 koekjes

Ultimate chewy chocolate chip cookies

Opeens zijn ze overal: de Amerikaanse chocolate chip cookies. De Nederlandse vertaling klinkt veel minder smakelijk zoals zo vaak in culinaire terminologie. Het woord ‘chewy’ is daarvan een goed voorbeeld. Dat is precies wat chocolate chip cookies moeten zijn. Krokant van buiten en zacht van binnen. Maar niet te zacht – de koekjes moeten enige…

Benodigdheden

  • Steelpannetje
  • Kom
  • Mixer
  • Spatel
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Afkoelrek

Ingredienten

  • 200 g boter
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 2 tl vanille essence (vloeibaar)
  • 1 ei (L) + 1 dooier (L)
  • 250 g patent bloem
  • 1/2 tl baking soda
  • 200 g chocolade stukjes (druppels)
  • 100 g pecannoten (optioneel)

Werkwijze

Bekijk hier de instructievideo

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 190° C. Mix de bloem met het bakpoeder in een kom.

Stap 2/ Smelt de boter op laag vuur. Doe over in een kom, voeg de bruine-, kristalsuiker, zout en vanille toe en roer goed. Voeg het ei en de dooier toe en mix ± 1 min. tot een gladde crème. Laat het mengsel 3 min. rusten en mix dan nog een minuut. Laat nogmaals 2 keer 3 min. rusten en mix ook nog 2 x 1 minuut. Op deze wijze lost de suiker beter op in het beetje water uit de boter.

Stap 3/ Spatel de bloem met de bakingsoda door het suikermengsel en voeg chocolade stukjes en eventueel noten toe. Werk alles snel met de spatel door elkaar tot een dik beslag.

Stap 4/ Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Neem 3 eetlepels per slag per koekje en vorm ze tot ballen. Leg ze met 5 cm tussenruimte naast elkaar op de bakplaten. Zet de bakplaten 30 min. in de koeling om het deeg stevig te laten worden.

Stap 5/ Bak 1 plaat tegelijk in het midden van de oven 10 tot 14 min tot de koekjes goudbruin zijn. De buitenkanten moeten stevig aanvoelen maar het midden nog veerkrachtig. Keer de plaat halverwege het bakken voor een gelijkmatige verhitting. Trek de koekjes met het bakpapier van de bakplaat op een rooster en laat afkoelen.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.